Исторически успех за България в спортните танци записа млада танцова двойка. 9-годишните Илия Зелямов и Алекса Мечкова от клуб "Поморие" са първата българска двойка, която спечели два златни медала на най-елитния турнир по стандартни и латиноамерикански танци - Откритото първенство на Германия "German Open".

Двойката се пребори за златото в конкуренция с най-силните двойки от цял свят, шампиони от Молдова, Румъния, Казахстан, Латвия, Китай, Естония, Турция, Украйна и Италия в категория "деца". Треньорите Явор Вълчев и Олга Абрашева заведоха в Щутгарт седем от своите представителни вдойки във всички възрастови групи.  Алекса и Илия доказаха че положеният труд и дълги часове тренировки дадоха своя резлутат. Двамата завоюваха първите места в стандартните танци и многобоя от шест танца, сред които и латина и дадоха заявка за обещаващо бъдеще.

Илия Зелямов, който е от Свети Влас е ученик в ОУ"Св.св.Кирил и Методий" в кукрортното градче, а бургазлийката Алекса Мечкова е възпитаник на ОУ"П.Р.Славейков"-гр. Бургас. Двамата тренират състезателни танци в поморие само от година и половина, но постигнатите отличия са доказателство, че както те, така и треньорите им вървят по правилния път към успеха. Клуб "Поморие" вече притежава в колекцията си сребърни медали от участието си в Щутгарт миналата година, както и сребро от Световно първенство. Тази година закономерно, усилията на опитните треньори донесе и златото.

9-годишните шампиони Илия Зелямов и Алекса Мечкова ще участват и в първият у нас турнир през септември "Световната купа за професионалисти", на който домакин е град Варна.