С голям успех премина концертът "Да празнуваме заедно" на фондация "Етническа хармония". В него участваха близо 150 талантливи деца и младежи от различни етнически групи, като представиха най-различни танци, песни и стихотворения от българския, арменски, турския и ромския фолклор.

Събитието се състоя в Пленарна зала на Община Русе, а приветствия към организаторите и участниците бяха отправени от името на областния управител Данаил Ковачев и кмета Пенчо Милков.

"Радостен съм, че в нашия град се провеждат подобни събития, които са свидетелство за толерантността и разбирателството между различните общности. Това е поредното доказателство за висотата на нашето общество. В динамичните глобални условия, в които живеем, често ставаме свидетели на размити ценности, но тази прекрасна инициатива, която продължава вече близо четвърт век, е сред най-ярките свидетелства за човечност и загриженост към другия“, се казва в написаното от Ковачев. "Творете, радвайте се и постигайте нови успехи! Убеден съм, че Вашата работа ще продължи да получава заслужено признание от все повече хора. Успех и на добър час, и знайте, че имате пълната ми подкрепа“, допълва още областният управител.

Над два часа русенци и гостите на концерта "Да празнуваме заедно" се наслаждаваха на таланта на участниците, които с много музика, танци и етно-предизвикателства ги пренесоха във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници. Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона взеха участие в инициативата.

Момичетата и момчетата от арменския танцов състав "Аревахач“ с много настроение представиха своя фолклор. Особено впечатлиха публиката с танца си "Трибагреник". Коледни песни на български, английски и арменски езици изпяха децата от арменската общност. Традиционно турски, български и ромски фолклор представиха децата и младежите от Народно читалище "Гюнеш". Те се отличиха и с разнообразни автентични и модерни костюми на турската общност. Уникално тъпан-шоу изненада публиката на концерта "Да празнуваме заедно“. Алейна Махмудова се изяви със соловия танц "Кокиче".

Пищно ревю с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на събитието. Елегантните момичета и момчета от Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова“ за пореден път дефилираха с много грация и самочувствие със специално подготвена колекция, посветена на Русе.

Изящни класически балетни изпълнения, български фолклорни песни и танци също бяха част от програмата на "Да празнуваме заедно". Децата от Хор "Дунавски вълни“ с Коледни песни потопиха всички присъстващи в настроението на предстоящите празници. Балетната школа "Инфанти“ към читалище "Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път бе подготвила нова феерия от пищни класически танци. Те се включиха с танци от балетите "Жизел", "Баядерка" и "Есмералда". Най-малките балерини се представиха с италианска тарантела.

В програмата бяха включени певчески изпълнения на солистите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Зорница“ при Общинския детски център за култура и изкуство. Зрелищни акробатничи изпълнения също изненадаха публиката на концерта "Да празнуваме заедно". Мартин Василев и Гергана Ганчева от "Слънце" поздравиха публиката с популярни коледни песни. Виртуозните танцьори от Фолклорен ансамбъл "Русчуклийче“ с ръководител Нели Гарвалова също се погрижиха за доброто настроение.

Добрият Дядо Коледа и тази година бе подготвил щедра почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади.

Идеята на концерта "Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

"Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ вече повече от двадесет години разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България“, сподели председателят на "Етническа хармония“ Румяна Куцарова.

Тя посочи още, че концертът "Да празнуваме заедно" за поредна година е даван за пример за добра практика на високи форуми на Европейската комисия. Традиционният концерт "Да празнуваме заедно" събира на една сцена младите таланти на Русе и е естествен завършек на една успешна година за "Етническа хармония“, изпълнена с етно-предизвикателства и интересни международни проекти в областта на гражданското образование.