Завърши осмото издание на оперния конкурс "Art stars - Звезди на изкуството" - 2023 във Варна. Мащабни гласове, певци, които имат шансовете за голяма кариера, в съчетание с перспективни млади участници, бяха оценявани от професионално  жури с председател Даниела Димова и членове проф. Иванка Нинова, Марияна Арсенова, Роберта Матели и Андриана Йорданова.

При много изравнени сили и голяма конкуренция, голямата награда Grand Prix бе присъдена на колоратурното сопрано от Република Северна Македония Христина Трайкоска, която впечатли с много красив глас, брилянтна техника и ярко сценично присъствие, научи "Фокус".

По традиция присъствието на певци от Китай беше отново доминиращо и тази година с много силни представители. Grand Prix на предишните две издания на конкурса бяха спечелен от китайски певци, но тази година се наложи талантливата македонска певица.

Трета възрастова група беше с най-завършени изпълнители и затова наградите там бяха най-много. С първи награди са китайските певци Синюй Бао (тенор) и Лин Чен (мецосопран). Втори награди заслужиха Анастасия Алтухова от Украйна и Ралица Василева. С трети награди са Хонги Жай от Китай и Денис Иванов.

Във втора възрастова група има две присъдени награди : Чжун Цин (Китай - втора награда) и Димитрия Колева (трета награда). Имаше присъдени няколко поощрителни награди и много специални награди с покани за участие в Оперна гала на сцената на Държавна опера Варна и участие в Оперна гала като солисти на Симфониета – Видин, покана за участие в един от най-престижните оперни конкурси в света (Бибигюл Тюлегенова) в Казахстан и много други.

В първа възрастова група най-много награди отидоха към певците от Бургаското музикално училище. Това са Антония Мутафова и Александра Сидоренко с първи награди, и Милана Кан и Анджелика Попова с втори награди. Андрей Василев от София е с трета награда.

Организатор на конкурса е фондация “Звезди на изкуство". “Доволни сме, че конкурсът бележи голям ръст и се налага като един от водещите в България. Това беше най-силното му издание. Интересът към него непрекъснато расте. Международното участие е с певци от различни краища на света – Китай, САЩ, Украйна, Русия, Франция, Малта, Турция, Кипър, Македония и др. Този конкурс се осъществи с финансовата подкрепа на Фонд Култура към община Варна и много други спонсори - като община Аксаково, Солвей Соди – Девня, хотел "Капитол“, Сдружение "Опера за България“, Асоциация "Булгарика“, магазини Factor и др. Младите таланти имат нужда от подкрепа и е много похвално, че в това бездуховно време някой им подава ръка. Очакваме с нетърпение следващото издание на конкурса“, сподели Мила Маврова - директор на конкурса.