Таланти от 7 държави пристигат във Велико Търново за Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Сребърна Янтра", предаде кореспондент на "Фокус". 22-то издание на състезанието, което ще е в дните от 27 до 29 септември събира 95-а изпълнители на възраст от 5 до 25 години. И този път те ще се съревновават в индивидуалната надпревара в 4-те възрастови групи, а в изключително атрактивната категория "Family group" ще се включат 24 пеещи семейства.

След приключилата селекция на кандидатите за участие, за Гран при и наградите на утвърдения музикален форум в старопрестолния град ще мерят гласове, чар и артистичност таланти от Армения, Италия, Колумбия, Латвия, Молдова, Румъния и България.

Участничка във финала на "The Voice of Colombia" - Kids ще чуем с песни на сънародничката й Шакира и голямата Бионсе. 12-годишната Лина Мария Гомес е родена в Канада, но както обяснява на водещата на популярното предаване "La Voz Kids" в Колумбия, тя носи "смесица от култури в себе си", каквото всъщност е и семейството й. За да стигне до сцената на детският вариант на “Гласът на Колумбия" Лина преборва конкуренция от 17 000 кандидати. Ситото на онлайн кастингите преминават общо 168 деца, които са избрани да участват в т.нар. "слепи прослушвания". До следващия етап - музикалните дуели, са допуснати 90, едно от които е Лина. Специално за колумбийската публика смуглата красавица изпълнява акапелно на български език "Хубава си моя горо"-

В същата втора възрастова група – 9-12 години, на сцената на "Сребърна Янтра" ще видим и един млад талант от Италия – 10-годишният Джузепе Ди Менца, който преди три месеца представи блестящо своята страна на световния конкурс "Славянски базар" във Витебск, спечелвайки втора награда. В Беларус Джузепе беше заедно с нашата представителка Виктория Илиева, с която месец по-рано поделиха върха на друг голям конкурс в Италия – "Evoli Fest" с Фестивален оркестър, ръководен от маестро Роко Палацо.

Гласивитият Джузепе пристига от родната Сицилия във Велико Търново със своите преподаватели Нунцио Гамби и Мерилин Мореале – един прекрасен дует, който ще чуем последната вечер на галаконцерта в МДТ "К. Кисимов".

Деветгодишната Валентина Ванева от Пловдив, чието изпълнение на песента "Скитница" на Лили Иванова със Софи Маринова в TV шоуто "Като две капки вода" стана невероятен хит, също ще бъде във Велико Търново. Още един малък талант от "Капките" пристига от града на Марица – 12-годишната Елизабет Кирова , превъплатила се в Люси Дяковска. И още две звезди от "Капките" – Теодор Славов (13 г.) от София ще пее отново любимия Фреди Меркюри, а Християн Балев (12 г.) от Панагюрище "ще изневери" на Веско Маринов и ще представи песен на големия Васил Найденов. Съвсем скоро беше дебютът на Никол Проданова (12 г.) в ролята на малката Нала в "Цар лъв" на Варненска опера, а много често тя има изяви и като пеещ модел. 

"Пеещите семейства" тази година не само са много повече от преди, но имат и своите рекорди. Професионални музиканти от Пловдив ще свирят и пеят със своите син и дъщеря, майка от Бургас ще излезе на сцената с трите си деца, познатото трио "Elmina" Sisters от Силистра сега ще ни изненадат с акапелно пеене на три гласа, три семейства пристигат от съседно Дряново, а от Велико Търново ще пеят цели 5 фамилии! Във "Фемили груп" ще се насладим на две семейства от Италия и едно от Румъния. Отново ще посрещнем, вече участвали в предишни издания, фамилии от София, Пловдив, Добрич, Карлово, Панагюрище, Горна Оряховица.

"Невъзможно е да представим всички участници, но със сигурност публиката ще остане очарована от невероятните гласове, добре подбрания репертоар и грабващата визия на младите таланти. Почти всички, преминали кастинга за финала на "Сребърна Янтра", са носители на гран при или лауреати на наши и международни конкурси, пяли са в дуети с най- големите имена от нашата поп, рок и джаз сцена, имат безчет концерти и изяви зад гърба си, все по-често работят с оркестри, участват в мюзикъли... Повечето вече познаваме от различни ТВ-формати, други много скоро ще видим на екрана, а трети – тепърва ще направят заявки за себе си и своите възможности", обяснява Румяна Начева - директор на конкурса, негов създател и продуцент.

Талантливи млади изпълнители на възраст от 5 до 25 години ще видим и сред гостите от Италия, Румъния, Молдова, Армения, Латвия.

Несъмнено професионалното жури ще бъде много затруднено, но пък за публиката конкурсните концерти на 27 и 28 септември и галата на 29-ти ще бъдат истинска наслада за ушите, очите и душата. Входът в МДТ "Константин Кисимов" е свободен.