Таксиметрови шофьори от Смолян поискаха по-високи тавани на цените на тарифите за превоз на пътници и нови паркоместа на днешното заседание на Общинския съвет – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Общинските съветници обаче не приеха предложението и гласуваха решенията по докладната записка в първоначално предложения й вид.

В Сесийна зала от името на таксиметровите шофьори говори Емануил Георгиев, който заяви, че биха искали да се обърне внимание на местостоянките за таксита на МБАЛ – Смолян. "Има 4 паркоместа, а според нас са необходими поне 10, тъй като пътникопотокът е голям. Стоянката на хотел "Смолян“ може да се премахне, защото не е необходима. Заради увеличения брой на автомобилите в града искаме и разчертаване на таксиметровите пиаци. Доста от частните автомобили спират на таксиметровите стоянки. Искаме да се разчертаят с жълто и да пише "Такси“, тъй като контролните органи не може да си вършат работата“, допълни Георгиев.

Зам.-кметът инж. Мариана Цекова отговори на поставения въпрос и посочи, че относно местостоянките, особено пред болницата, всички от години знаят къде по генерален план са местата за стоянките на такситата и те са на паркинга зад банката. "10 места няма как да се формират пред магазинчетата до болницата, защото самата улица там не отговаря на изискванията за наредбата, за да се направят толкова паркоместа“, уточни инж. Цекова.  

Друг представител на таксиметровите шофьори, Александър Димитров от името на "Хит такси“ предложи да се вдигне тавана на цените за превоз, тъй като не е вдиган от две години. Предложението бе минимална дневна тарифа за Смолян да е 1 лев, нощната да бъде 1,20 лв., максимална дневна тарифа да е 1,80 лв., а нощната да е 2,00 лв. на километър. За територията на курорта Пампорово предложението бе минимална дневна тарифа да бъде 2,50 - 3.00 лв., а максимална нощна да е 5 лв.

Съветникът от ПП-ДБ Емил Келешев поиска да се направи обществено обсъждане по темата за цените на такситата и другите поставени проблеми от бранша и тогава предложението да се гласува от Общински съвет. Предложението му бе подкрепено и от колегата му Ивайло Турналиев. Това също не бе прието от общинските съветници.  

Председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров заяви, че решението трябва да се вземе днес, тъй като от 1 януари 2024 г. такситата трябва да имат стикери, за да могат да работят. Той допълни и че трябва да се промени и състоянието на такситата в Смолян – в тях да не се пуши, да станат по-чисти. Той сравни и цените на такситата в Смолян и Пловдив и уточни, че тук такситата са по-скъпи, а градът е много по-малък и заплатите на хората в него са по-ниски, в сравнение с тези на хората в Пловдив.

След проведената с дискусия в залата, Общинския съвет в Смолян прие първоначално предложената докладна записка с 20 гласа "за“ и 4 "Въздържал се“.

Така определените максимални цени за извършване на таксиметров превоз на пътници за един километър пробег за територията на община Смолян са дневна тарифа от 1,20 лв., нощна тарифа от 1,30 лв. На територията на курорта Пампорово дневната тарифа е 3.00 лв., а нощната е 3,50 лв. Минималните цени за извършване на таксиметров превоз на пътници за един километър пробег за община Смолян са 0.70 лв. за дневна тарифа и 0,80 лв. за нощна. За Пампорово цените са 1,80 лв. за дневна тарифа и 2,00 лв. за нощна тарифа.