Нова организация ще защитава интересите на таксиметровите водачи в Пловдив, съобщиха на нарочна пресконференция представители на бранша. Сдружението носи името на предишното - Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи и официалната регистрация е излязла на 17 юли, предава Plovdiv24.bg.

Новата организация е създадена заради неколкократни неуспешни опити да се направят съдебни промени в ръководството на предишната, след смъртта на дългогодишния председател Георги Ряпов. 

НАЗПТВ има за цел да защитава правата на търговците и водачите в таксиметровия транспорт; подпомагане на търговците и водачите при извършването на ежедневните им задължения; популяризиране и насърчаване ползването на таксиметровия превоз като средство за намаляване на трафика, пътните инциденти и замърсяването на въздуха в градовете; подобряване качеството на таксиметровите услугите и тяхната безопасност; внедряване на иновационни решения и технологии в таксиметровия сектор; съдействие при изграждането на делови и коректни взаимоотношения между участниците в пазара на таксиметровите услуги; участие в обществени консултации, работни групи и комисии с цел подпомагане на държавните, областните и общинските администрации при разработването на нормативни актове и прилагането на политики свързани с транспортния сектор. 

Представителите на таксиметровия бранш съобщиха, че настояват в Закона за автомобилните превози да отпадне ограничението за възраст 15 г. на таксиметровия автомобил, автомобилите 8+1 места да могат да извършват таксиметрова дейност, отпадане на жълтия цвят като отличителен знак на такситата. 

За Пловдив конкретно настояват градската администрация да обърне внимание на стоянките. Проблем са липсващата маркировка, а също и неправомерно спиращите частни автомобили. От НАЗПТВ смятат, че трябва да се променят местните нормативни документи и да се налагат глоби на тези нарушители, тъй като репатраците нямат право да ги вдигат. "Внасяме милион от данък за една година, а те нямат 10 000 лева да направят стоянки" - възмутени са таксиметровите водачи.

Настояват за среща с кмета Костадин Димитров, за каквато молят от 6 месеца. Канят директора на ОП ОКТ да стане асоцииран член на организацията.

"Лека полека от свободна професия се превърнахме в лоби. Сега масово ни наричат "бакшиши“. Ние не сме такива. Бакшиши са онези, които отиват в големите фирми. Ние защитаваме таксиметровите шофьори, които се водят водачи, а не големите фирми. Вдигнаха тарифата с 10 стотинки на километър, но в момента тарифата е по-ниска отпреди 10 години" - твърдят от асоциацията. 

Според НАЗПТВ, в бранша има много голям сив сектор, като големите фирми декларират едва 10% от доходите си. Недоумяват как може да има фирми с 500 автомобила и 15 шофьори, без да са регистрирани по ДДС. "Къде са НАП,  Министерство на транспорта, прокуратурата? Укриват се милиони, а укриването на на осигуровки и ДДС се наказва със затвор" - коментира от сдружението.

Още за таксиметровите превози и проблемите в сектора - гледайте в прикаченото видео!