На заседанието на Общински съвет – Смолян бе приет Проект за изменение и допълнение на Наредба № 2 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Смолян, предаде репортер на "Фокус“. С приетото решение на местния парламент, такса-смет за гражданите на общината се запазва. Увеличение обаче ще има за ползването на контейнер тип "бобър“ от фирмите.

Вносителят на докладната и кмет на Смолян, Николай Мелемов заяви, че при изработването на проекта за изменение и допълнение на Наредба № 2 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Смолян са спазени принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност. По думите му, целта на приемане на настоящите промени е необходимостта от привеждане на Наредбата № 2 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Смолян в съответствие с нормативни актове от по-висша степен, както и с новоприети такива, въвеждане на нови цени на услуги, продиктувани от изменение на относима нормативна уредба, необходимост от разширяване на обхвата на услугите, предоставяни от общинска администрация и разпоредители с бюджетни кредити на територията на Община Смолян на физически и юридически лица с цел задоволяване на обществените потребности и подобряване на работата по прилагането на наредбата. С проекта се цели също така по-пълно възстановяване на направените разходи от Община Смолян по предоставянето на услугата.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси, Стоян Иванов заяви, че Наредба №2 е най-важната наредба, която касае бюджета. "Тя осигурява между 6 и 7 млн. лв. приходи в бюджета и се състои от 7 приложения. Най-важното е Приложение 1, което касае такса битови отпадъци. През 2024 г. има една единствена промяна и всичко останало се запазва. Така беше обещано и по време на предизборната кампания. Има лек спад на количествата битови отпадъци по години и независимо от това, че има нов договор с почистващата фирма, приходите, които осигурява приложение № 1 са достатъчни през 2024 г. да осигурят качествено и ефективно почистване на населените места в община Смолян. Промяна има в ползване на контейнерите бобър, която експертите в общината и кмета Мелемов предлагат от 4500 лв. да стане 5384 лв. на година. Контейнерът събира обем 1,1 кубика или 330 кг. и този отпадък през цялата година трябва да се прибира, транспортира, съхрани в депото, да се рециклира и депонира и след като се натрупат тези разходи себестойността отговаря на тази сума 5384 лв.“, поясни Иванов.

Той уточни, че Приложение 2 - ползване на пазари и тържища, има съвсем малки изменения, които не касаят цялото население на Общината. В Приложение 3 няма промяна, която да касае таксите за детски градини и ученически общежития. В приложението за цените на техническите услуги има увеличения. "От 2017 г няма промяна няма, МРЗ се е вдигнала двойно и има допълнителни разходи. Експертите ходят по селата да правят оценки и това оскъпява и това води до тези предложения за корекции“, посочи Иванов. Той допълни, че приложението за административните услуги също няма. Има леки промени в други цени и такси – приложение №6 и те са свързани с предложенията за увеличаване на цените на услугите в планетариум, музея, библиотеката, галерията и те са логични.

Общинският съветник от "Нашият град“ Георги Пепеланов заяви, че не е съгласен с предложението за повишаване на таксата за ползване на контейнери тип "бобър“ от бизнеса в общината и поиска таксата там да бъде намалена на 3500 лв.

Колегата му Радой Краев го подкрепи като попита, защо при положение че такса смет не се променя, защо трябва да се промяна таксата на бобрите и това да товари бизнеса.

Иван Френкев от БСП също попита, защо се вдига само таксата за "бобър“, който най-често се ползва от бизнеса. "Качеството на услугата – сметопочистването и сметосъбирането не се е подобрило. Може да обосновете дигането на дадена услуга при подобряване на услугата. Градът не е по-чист и нищо не е направено и затова не може да подкрепим увеличението на тази такса, при положение, че останалите такси остават същите“, твърди Френкев.

Експертът инж. Хамди Моллов от общинска администрация обясни, че последно приетата план-сметка е през 2020 г и оттогава цената на съда не е променяна е и на себестойност 4500 лв. "Оттогава сме предлагали да се променя цената, но никога не е била приета. В момента се получава така, че хората субсидират бизнеса. В момента от 4500 лв. последната промяна е от 2021 г. през 2022 г. сме предложили 4900 лв. и не е приета, след това през 2023 г. сме предложили 5400 лв. и също не е приета, а сега предложеното е по реална себестойност“, уточни инж. Моллов.

Иван Гавазов от БСП също направи предложения за промяна на таксите в две от административните услуги. В едното поиска да се запази срока на издаване на скица-виза за проектиране на 14 дни и да се запази такса от 30 лв. Второто му предложение бе, удостоверението за търпимост да се увеличи от 30 на 40 лв., а не на 100 лв., както бе в предложението на Наредбата.

Трите предложения – на Георги Пепеланов и на Иван Гавазов не бяха приети от общинските съветници.

Така, предложенията за промяна в Наредба № 2 на община Смолян, бяха гласувани и приети в първоначално предложения им вид.