Току-що приключи съвместното заседание на трите комисии по транспорт, икономика и финанси и беше взето следното решение. 15 млн. лева заем от Столична община към "Столичен автотранспорт" ЕАД и "Столичен електротранспорт" ЕАД плюс 3,3 млн. лева допълнителни по бонусна система, която вече е разписана и обещана предварително за следващите три месеца. 

Това окончателното решение, с което знаеме, че не се решава изцяло проблема - финансовата ликвидност в системата на транспорта, но поне ще имаме спокойствие, че в актуализацията на бюджета, няма да имаме повече запори и няма да оставим под риск работата на двете дружества и услугата ще продължи да бъде достъпна и да се пхредоставя адекватно на столичани. Така че общо Общината ще отпусне 18 300 050 лева. Това заяви общинският съветник от МК "БСП за България" Иван Таков, предаде репортер на "Фокус".

Предстои Столичният общински съвет да гласува предложените средства.

Иван Таков говори и за запорираните сметки на "Топлофикация София". 

"Топлофикация София" е дружество, което натрупа почти 2 млрд. лв. задължения през годините. Трябва да кажем, че и там проблемите са изключително критични. Не съм запознат още от кого е запора и за какво е, но ако е от "Булгаргаз" там задълженията към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг са може би над 1,5 млрд. лева вече. И там трябва да се търси адекватно решение, разбира се. Но такова трябваше да се търси отдавна назад в годините. Но винаги работните групи стигаха донякъде и след това отново не се вкарваше никакво решение, което да бъде гласувано за подобрение на състоянието на "Топлофикация София". 

Имаше идеи за модернизация, за привличане на външен инвеститор. Всичко това беше "заметено под килима", включително и от предишното управление и затова аз не съм учуден от това, което се случва, но съм разочарован и притеснен предвид настъпващия зимен сезон", заяви Иван Таков.