Никога не сме говорили за коалиция между БСП и ПП–ДБ-СС. Това каза пред журналисти Иван Таков от БСП-София, предава "Фокус".

"По време на изборите имахме много противоречия с тях и ще продължаваме да имаме по много от въпросите в Общинския съвет. Ние не говорим за коалиция, а започнахме разгори с групата им по приоритети, които са консенсусни още товага и ние начертахме някои от нашите червени линии. Ако е важно да имаме разбиране в СОС тези линии не трябва да бъдат прекрачвани. Това обаче, което се случи три дни по-късно - една отрязана ръка и знаете историята", посочи Таков.

Иван Таков отбеляза, че когато от БСП гововят за исторически културното наследство, говорят и за паметта на София: "Важен е въпросът - защо на 4-и януари нямаше официални представители на Столична община на "Паметника на опълченеца", както винаги е имало. Това е Денят на освобождението на София. Една важна дата от нашата история, на нашия град. На годишнина от рождението на Ботев отново нямаше официални чествания. Трябва всички наши колеги, които искат да говорят с нас, да знаят, че тези неща за изключително важни за БСП. С хора, които искат да променят историята ние не може да имаме общи действия".

По думите му добрият вариант за СОС е да се реализират работещите решения, предложени от БСП: "Разбира се, зад тях трябва да има 31 общински съветници.  Надявам се все пак общинският съвет да намери разум, включително и колегите от останалите групи и да се избере председател с по-широк консенсус, ако е възможно. Тъй като някои от нашите предложения ще изискват широк консенсус в Общинския съвет, за да бъдат реализирани".

Относно предложението за ротационен председател в СОС, той отговори: "Виждаме, че на национално ниво този вариант е изключително пагубен".