Хубави, по-хубави, най-хубави, стралджанци. Може да се направи такава градация. И, разбира се, стралджанските кукери ще са на върха. На тазгодишния Кукеровден те отново го доказаха категорично. След обхода по домовете, където танцуваха и благославяха за здраве и берекет, на площада излязоха над 110 кукери, от които близо 30 деца на различна възраст. Всички стъкмени с красиви маски, безброй хлопки на шарени тежки колани, завески, многоцветни гети, ръкавици, помет", това каза за "Фокус" председателят на НЧ "Просвета 1892" в Стралджа Надя Жечева. 

"Звънкият гръм на хиляди хлопки събра множество зрители, местни и гости на града, които наблюдаваха обичая по заораване и засяване, и благословията на кукерската булка", допълни Жечева. Сред зрителите беше и 90-годишната Сирма Тодорова, която с усмивка и грейнал поглед сподели:

"Такава красота не бива да се пропуска! Това е Стралджа, това е обичай, който ни радва и се гордеем с него!".

Да поздрави кукерите пристигна и кметът на общината Атанас Киров, който се снима с красивите участници. Кукерските игри в Стралджа бяха репетиция за предстоящото участие на групата на Общинския кукерски празник, на "Кукерландия" в Ямбол, на празниците в Широка лъка и Стара Загора.

След приключване на кукерските игри в Стралджа комисия в състав: Николай Богданов, Иван Красимиров, Марин Христов, Стефан Славчев, Веско Пенев, Анелия Росенова, Атанас Стоянов, Стоян Йорданов, Кунчо Ставрев, Надя Жечева и Атанаска Борисова направи преглед на събраните средства. Общата сума се оказа 4 578 лв. По единодушно решение на участниците в кукерската група тези средства ще бъдат използвани за изработка и окомплектоване на костюми за кукерската булка и годеник. Освен това част от средствата ще се вложат по разходи на групата в други фестивали и кукерски празници. 

С тези решения всички участници в кукерските игри в Стралджа доказват желанието си за запазване на игрите в техния автентичен вид, за следване примера на дедите със събраните средства добро дело да се прави и добър пример да се дава.