Уникална международна работна среща за обмяна на опит и бъдещи съвместни проекти, се проведе в Техническия университет във Варна. Основната тема на разговора беше биоразнообразието и опазването на Черно море, като общ ресурс на трите съседни държави – Румъния, България и Турция.

На срещата бе представена съвместната инициатива на организациите от Турция и Румъния за създаване на изкуствени рифове по бреговете на гр. Синоп с цел възпроизводството на обикновената морска трева (Zostera marina), включена в Червената книга на България като застрашен вид поради замърсяването на крайбрежните зони. Именно в подобни инициативи ТУ - Варна може да окаже ценна експертиза и да си сътрудничи в екологични проекти със съседните партньорски държави, съобщиха от вуза.

Работната среща бе по инициатива на Асоциация на черноморските общини. В нея взеха участие представители на Техническия университет - Варна и международна делегация от Турция и Румъния. Домакинът на срещата, проф. д-р Драгомир Пламенов - ректор на ТУ-Варна, приветства лично присъстващите гости от Областна администрация на град Синоп - Турция (малък пристанищен град на южното крайбрежие на Черно море) и преподавателите от университета в града, както и експерти от неправителствената организация Mare Nostrum от гр. Констанца. От ТУ - Варна в срещата взеха участие доц. д-р инж. Христо Ненов - зам.-ректор НДЕУ, доц. д-р инж. Галина Илиева - директор на НИИ, доц. д-р Даниела Тонева - ръководител катедра ЕООС.