Огромен граждански интерес предизвика публичното обсъждане, свързано с изграждането на Дунавски индустриален технологичен парк в Свищов. На срещата от Общината изясниха подробности около намерението си да поемат дългосрочен дълг, предаде кореспондент на "Фокус“.

Размерът на кредита ще е 16,5 млн. лв., като финансирането ще бъде осигурено чрез Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ.

По време на обсъждането кметът на Свищов Генчо Генчев и главният финансист на Общината Стефан Кирчев запознаха присъстващите граждани с параметрите на дългосрочния общински дълг, който ще бъде под формата на кредит за финансиране на разходи за дейности, които са недопустими като изискване на донора Национален план за възстановяване и устойчивост, но необходими за реализацията на проекта, въвеждането в експлоатация и функционирането на индустриалния парк. Беше обърнато внимание на начина на обезпечаване на дълга.

При представянето на проекта за развитие на Дунавски индустриален технологичен парк кметът Генчев подчерта, че Свищов е първият необластен град, в който ще има изграден индустриален парк и то изграден по всички правила и с един единствен оператор – "Индустриален технологичен парк  - Свищов“ ЕООД. Той каза, че постигнатото до тук е следствие на един дълъг и трудно извървян административен процес, който в рамките на няколко години изиска пълната отдаденост на общинското ръководство за реализирането на редица дейности, които се осъществиха с подкрепата на ключови национални и международни партньорства, и държавните институции.

"Основен партньор на общината през целия период е държавата, която застава зад този проект, разбирайки неговата необходимост и заедно с екипа по реализирането му преминава през тежките процедури, които трябва да бъдат извървяни. Тя е гарант за неговото успешно осъществяване!“, категоричен беше Генчев.