Свиканият спешен пленум на социалистите във Видин, който се проведе вчера в късния следобед, не прие никакви решения, предаде репортер на "Фокус“. Оказа се, според Устава на БСП пленума не може да изключи от редовете си своя член и общински съветник във Видин Иванела Илиева, уточни специално за "Фокус“ местния лидер на организацията Найден Йонов. Той допълни, че " Илиева може да  бъде изключена само от първичната партийна организация, където е приета, за което има утвърдена процедура и тя да е уведомена и да присъства на заседанието.“

Йонов, каза още, че на Пленума са присъствали секретарите на първичните партийни организации от всички населени места, включително и на организацията в село Кошава, откъдето Иванела Илиева е издигната за съветник в листата на БСП и където за нея са гласували 90 избиратели. Надделяло е мнението да се изчака " да се утоложат нещата“ и тогава да се вземе решение“.

Вчера преди партийния форум Йонов на пресконференция, за която "Фокус“ писа, категорично отхвърли пред журналисти обвиненията, че е отправял заплахи към Илиева и каза че "тя имала много зависимости и ще го докаже това съда“. Пред журналисти той обяви, че  БСП ще заведе две дела срещу общинския съветник Иванела Илиева-едното от централата на партията за уронване на престижа й, а другото лично от Йонов за уронване имиджа му на председател на партията.

Видинската социалистическа организация няма да има възможност да изключи своя партиен член, защото във вчерашния ден Иванела Илиева изпрати до медиите и организацията уведомително писмо, че напуска редовете на БСП, но ще остане независим общински съветник.

Скандалът около изборното контролирано гласуване за председател на Общинския съвет във Видин и последвалите публични обвинения и жалби в полиция и прокуратура за заплахи и нередности по време на гласуването се разраства. Общинският съветник на Коалиция "БСП за България“ Иванела Илиева първо в интервю за "Фокус“ каза, " че изборът на председател в никакъв случай не е "демократично проведен и законосъобразен“, както и че е била принуждавана на контролиран вот, а по-късно и заплашена от Найден Йонов, с думите: "няма смърт без причина“.

Последва по случая и сигнал до Прокуратурата и Областния управител на Видин от страна на местната организация на ПП ГЕРБ. Подкрепа за Иванела даде в нейна защита и общинския съветник от "Републиканци за България“ Огнян Ценков, който е свидетел на част от заплахите.

На ход сега са видинската полиция и прокуратурата по казуса, предизвикал огромен интерес във Видинско, който показва по нагледен начин политическите нрави по време на избори.

Ирена ДАНАИЛОВА