На 22 октомври бе връчена НЛН за проза "Георги Караславов". В красивия месец октомври бяхме отново заедно, за да потърсим и преоткрием силата на словото. В първата част на събитието гости, граждани и ученици от ОУ "Георги Караславов" поднесоха цветя на паметника на Георги Караславов в родния му Дебър /днес квартал на Първомай/. Посетиха и разгледаха експозицията в къщата музей на големия писател, докосвайки се до Караславовото време и атмосфера.

Във фоайето на читалището се проведе церемонията по връчване на Националната литературна награда за проза "Георги Караславов"- 2024г.

Боян Ангелов - Председател на СБП, Матей Шопкин – член на СБП и носител на Национална литературна награда за поезия "Слав Хр. Караславов" 2023г., писателят Светозар Казанджиев, Добрин Добрев - Финиотис – член на СБП.

За нас, първомайци, връчването на НЛН е празник. Празник на духа, празник на сетивата и надмогване на сивотата и пошлостта в ежедневието ни. Прозата на Георги Караславов е и ще продължава да бъде урок за художествено майсторство, оригиналност и почит към традициите на българското художествено слово. През месец май 2004 г., след 16-годишно прекъсване, бе възстановена наградата на името на Георги Караславов. С тази награда ние, неговите земляци изразяваме голямото си уважение и преклонение пред човека Георги Караславов и неговия талант. По статут наградата се връчва през година.

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов обяви името на носителя на НЛН "Георги Караславов" за 2024г. – Светозар Казанджиев за романа "Съдба" и за цялостно белетристично творчество.

Наградата връчи Радослава Ставрева – заместник кмет на община Първомай. Носителят бе удостоен и със Знак на града и Диплом.

От името на читалищните деятели Специалната награда "Муза" за проза и Диплом връчи Петранка Стоянова - секретар на Образцово "НЧ Св. Св. Кирил и Методий -1894г". гр. Първомай.