Именитият български художник проф. Стоимен Стоилов, който от години живее и твори във Виена, подготвя юбилейна изложба, с която ще отбележи 80-ата си годишнина в своя роден град.

Събитието е под патронажа на кмета на община Варна г-н Благомир Коцев. Откриването ще бъде на 27 октомври в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" – Варна.

Един от най-значимите български художници, проф. Стоимен Стоилов, избра Градската художествена галерия “Борис Георгиев" в родния си град за място на своята юбилейна изложба.

Екпозицията, свързана с 80-ата годишнина на твореца, ще представи знакови произведения от различни периоди на неговото творчество - живопис, папируси, пастели, графика и рисунки.

Носителят на Хердерова награда ще покаже емблематични художествени произведения и цикли като цикъл живопис “Човешките права", създаден и представен във Виена по време на среща на върха на ЕС по случай 50-ата годишнина от подписването на Декларацията за правата на човека на ООН.

Художникът ще подреди в Градската галерия на Варна както свои пастели, графика и рисунки от 80-те години на XX век, така и монументални живописни платна от началото на ХХІ век като “Фреска" (2003 г.) и “Средиземноморски фрагменти" I и ІІ, III и IV (2024 г.).

Пубиката ще може да види за първи път в музейна среда и две от внушителните живописни творби на артиста “Лабиринт на познанието", 200х360 см, маслени бои върху платно, и “Фрагменти", триптих 200х500 см, маслени бои върху платно, създадени през 2015-2016 г. специално за колекцията на Икономическия университет във Варна. Художникът ще представи и най-новите си работи, рисувани върху папируси в ателието му във Виена през тази година, от цикъл със заглавие “Ной".

Откриването на юбилейната изложба на Стоимен Стоилов в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, ще бъде на 27 октомври 2024 г. от 18:30 ч.

Изложбата, както и предстоящото издаване на юбилеен каталог, свързан с нея, се реализират с финансовата подкрепа на Фонд “Култура" на Община Варна. Събитието е и с подкрепата на областния управител на Област Варна проф. д-р Андрияна Андреева. Официални партньори на изложбата са Министерството на културата - Българския културен институт - “Дом Витгенщайн" - Виена, и галерия “Средец" - София, Икономическият университет Варна и Художествената галерия - Добрич.

Програмата по отбелязването на 80-ия юбилей на уважавания художник включва и представянето първо във Варна на най-новия документален филм за него. На 28 октомври, от 16:00 в зала “Европа" на Фестивалния и конгресен център - Варна, ще бъде премиерната прожекция на документалния филм на режисьора Георги Тошев “Щастие на върха на молива".

Официални гости на честванията във Варна ще бъдат канцлерът на Република Австрия за периода 2000 – 2007 г. д-р Волфганг Шюсел и съпругата му д-р Криста Шюсел, както и посланикът на Република Австрия у нас Н. Пр. г-жа Андреа Икич-Бьом.

Изложбата ще остане експонирана до 8 декември 2024 г. След Варна част от нея ще гостува в галерия “Средец" на Министерството на културата в София и в Българския културен институт “Дом Витгенщайн" - Виена.

Стоимен Стоилов

1944 Роден във Варна, България

1972 Завършва Националната художествена академия в София

От 1991 Живее и работи във Виена, Австрия

Самостоятелни изложби

Австралия, Австрия, България, Германия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Чехия, Русия, САЩ, Словакия, Франция, Швеция, Швейцария, Япония.

Биеналета и салони

Биенале на графиката, Варна, България; Евро Арт, Женева, Швейцария; Международно триенале на графиката, Шамалие, Франция; Биенале на графиката, Любляна, Словения; Есенен салон, Париж, Франция; Биенале на графиката, Фредрикстад, Норвегия; Биенале на графиката, Краков, Полша; Международна изложба на графиката, Биела, Италия; Арт Експо, Ню Йорк, САЩ; Биенале на графиката, Сао Паоло, Бразилия; Биенале, Бърно, Чехия; Биенале, Братислава, Словакия.

Награди



2009 Титла “Професор", Министерство на културата на Република Австрия

2010 Орден “Стара планина", І степен, Република България

2009 Национална награда за живопис "Захарий Зограф“

2016 Голяма награда "Варна“

2017 Награда на I биенале на графиката, Ливно, Босна и Херцеговина

1991 Награда “Готфрид фон Хердер" за цялостно творчество на Университета във Виена, Австрия.

1991 Награда на II биенале на графиката Шамалие, Франция.

1985 Голямата награда за български участник на III биенале на графиката във Варна, България.

1984 Медал за графика на Арт Експо, Ню Йорк, Фондация “Билан" за съвременно изкуство.

1983 Голямата награда “Илия Петров" за стенопис, присъждана от Съюза на българските художници, София.

1982 Сребърен медал на Международната изложба в Лайпциг, Германия.

1976 Голямата награда на биеналето в Бърно, Чехия.

Носител е и на редица други награди.

ЧАСТНИ КОЛЕКЦИИ И МУЗЕИ

Австрия

Музей “Албертина", Виена

Министерство на външните работи на Австрия

“Артотек", Виена

Музей на Долна Австрия, Санкт Пьолтен

България

Национална художествена галерия, София

Градска художествена галерия, Варна

Художествена галерия, Добрич

Франция

Националната библиотека на Франция, Париж

Националният фонд на съвременното изкуство към Музей Лувър, Париж

Фондация “Арт Диалог", Париж

Германия

Музей на изкуството “Вила Меркел", Еслинген

Музей на графичното изкуство Фондация “Шрайнер", Бад Щебен

Градски музей в град Вендлинген

Русия

Музей “Пушкин", Москва

Третяковска галерия, Москва

САЩ

Конгресна библиотека на САЩ, Вашингтон

Градска библиотека, Ню Йорк

Университет Принстън

Университет Йейл

Библиотека “Строзиер", щата Флорида

Университет Флорида Атлантик, колекция “Джаф"

Колеж Мидлбъри, библиотека “Стар"