По инициатива на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването в Медицински университет - Варна на 1 август от 9.00 ч. до входа на Морската градина (срещу Морското казино) ще се проведе среща-обучение на бременни жени и майки. Събитието е част от юбилейната програма по повод 60-тата годишнина на Катедрата и е една от инициативите, посветени на Световната седмица на кърменето, научи "Фокус".

Тя се провежда от 1-ви до 7-ми август със съдействието на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и на Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване.  Тази година темата е: "Да направим така, че кърменето и работата да вървят ръка за ръка!“. 

На срещата ще бъдат обсъдени предимствата  на кърменето,  проблемите, свързани с него, както и различни казуси в трудово-правните взаимоотношения между работодатели и служители в майчинство. Целта е да се популяризират най-добрите практики за подкрепа на кърменето на работното място и възможностите за подпомагане на млади майки като отпуск по майчинство за минимум 18 седмици и повече от 6 месеца и приспособяване на работното място след този момент.

Данните сочат, че близо половин милиард работещи жени в света не получават право да ползват отпуск по майчинство, а много повече се оказват без подкрепа за кърменето, когато се върнат на работа.