През 2021 г. в Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян реализирахме няколко много успешни конкурса, свързани с различни теми. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Смолян директорът на библиотеката Светлана Хаджиева. "Няколко събития проведохме в партньорство с РИОСВ по повод Деня на Земята, Информационен център "Европа Директно", Южно-централно държавно предприатие и Горско стопанство Смолян – които се включиха в летните занимания с деца на тема опазване на природата и горите. Последваха няколко работилници – за изработване на мартеници, Великденска, Коледна и др. Много активни бяха и учителите, не само в начален курс, но и по-големите от гимназиите“, поясни Хаджиева.

Тя отбеляза, че тази година, в по-голямата си част, Маратонът на четенето се е провел присъствено. "Когато не бе възможно децата да идват при нас, ние ходихме при тях. Посетихме много детски градини, класове в няколко училища и всички заедно четохме любими приказки, стихотворения, разкази и др. литературни творби. Много успешна година за младите фотографи от клуб "Светлопис", с ръководител Сашо Сарандалиев, които освен в библиотеката, реализираха изложби и в КДК и училища в града. Благодарение на новите технологии и възможността да се провеждат обучения в онлайн среда, тази година библиотекарите участваха в редица обучения. С реализиране на проект "Обществените библиотеки – успешни и иновативни" проведохме обучения за новоначначени библиотекари от област Смолян, както и срещи с всички библиотекари, на които бе извършен анализ на показателите за 2020 г. Тук искам да изкажа благодарност на кметовете на общините Девин и Мадан, които ни съдействаха за организиране и провеждане на тези срещи. Благодаря на всички училища, детски градини, институции, с които работихме в партньорство“, обясни Хаджиева.

Тя допълни, че по повод Професионалния празник на библиотекарите – 11 май проведохме регионален форум на тема "Съвременният поглед върху библиотеката и библиотечната професия". Същия ден обявихме и наградихме победителите в конкурса "Библиотека и библиотекар на годината". Инициативата е съвместно с Областна администрация –Смолян, каза още директорът на библиотеката.

Нели ГЕРГЬОВСКА