През 2021 г. значително е увеличен броят на посещенията, нещо което през 2020 г. всички библиотеки отчетоха като минус. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Смолян Светлана Хаджиева – директор на Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян. "Броят на читателите е по-голям от миналата година и ако трябва да сме точни, имаме около 2000 активни читатели, които редовно посещават библиотеката и заемат литература за вкъщи. Общият брой на посещенията ще обявим в отчета в началото на новата година. Все по-често чувам коментари от родители на малки деца, които припознават Библиотеката като място за развлечение и социална комуникация на подрастващите“, отбеляза Хаджиева.

Тя допълни, че от години в библиотеката има Стая за ранно детско развитие, предназначена за деца от 0 до 3 години. Оборудвана е с всичко необходимо за малките ни читатели. "Сега, когато има повече студени дни и няма възможност за дълги разходки, майките са добре дошли при нас, да почетат книжки на децата си, да послушат музика, да се забавляват и общуват. Радваме се на голяма посещаемост с новия ни герой Снежко, който посреща всички посетители на Детски отдел и ги провокира с различни предизвикателства. Смятам, че с всички иновативни методи на работа на колегите успяваме да привлечем все повече нови читатели“, посочи Хаджиева.

През 2021 г. бе открит и филиалът на библиотеката, който се намира на Стария център в Смолян. "Това е другият проект, с който много се гордеем, че успяхме да реализираме тази година. Оказа се, че това е стратегическо място за голяма част от нашите читатели. За половин година от откриването на Филиала там са регистрирани повече от 250 читатели, а фондът вече наброява над 2000 библиотечни единици. От Нова година ще открием и читалня, както сме съобщавали там читателите могат да прегледат периодичния печат за няколко местни и национални издания“, уточни Хаджиева.

Тя добъви, че през изминалата година са имали и много дарители. "Освен нови книги, получихме дарения на краеведска литература – книги, вестници, списания, които са много ценни за съхранение на книжовната памет на Родопите. Това са издания от старата родопска периодика преди 1944 г. и издания на в. "Родопски устрем". По този повод искам да обявя, че за дарител на годината колективът излъчи Владимир Примовски – син на Анастас Примовски. Преди броени дни получихме 130 заглавия от детски книги, които вече радват малките ни читатели. Благодарни сме на всички тях“, каза още директорът на библиотеката.

Нели ГЕРГЬОВСКА