Един от най-известните, изявени и успели съвременни варненци и българи – Доно Цветков, се възмути на номинацията за града за член на Националния фонд "Култура“.

Доно Цветков е световноизвестен с песента "Ало, слънчице", която е истински хит. Той е създател на "Студио“ДА“– школа за подготовка на попизпълнители (сред възпитаниците на школата са Десислава Добрева – ексвокалистка от шоуто на "Слави Трифонов“, Мариела Петрова от "Стар Акаадеми“ и др. Създател е на фестивала "Откритие“ - първият български независим попфестивал. До 1997 година фестивалът включва промоции на музикални проекти, театрални спектакли, книги и национален конкурс за попизпълнители (сред лауреатите му са: Гепи от "Стейн“, Миро и Галя от "Каризма“, Станислава Стойчева, Юлиана Илиева (бивша вокалистка на група "Спринт“) и мн. др.

Този световноизвестен творец се възмути от номинацията на Варна за член на Националния фонд "Култура“.

Публикуваме текста му без редакторска намеса:

Странна варненска номинация (птица) във НФ "Култура". Защо?

Без творческа биография, със съмнителен капацитет,  но в листата за Управителния съвет на Национален фонд "Култура“, при това - с номинация от Община Варна. Тя е Десислава Георгиева, добре позната /макар и незадължително с добро/ на варненската културна общественост. Тя отново е предложена за фонд "Култура“ и първият въпрос е "Защо?“. Има и други.

Министерството на културата публикува кратката листа на номинираните членове на Управителния съвет на Национален фонд "Култура". Там отново фигурира лицето Десислава Георгиева. С какъв документ е номинирана тя от Община Варна? Съгласно чл. 21 от Закона за местно самоуправление и местна администрация подобна номинация може да има след решение на Общинския съвет, където пише следното за неговите правомощия: "приема решения за участие на общината в сдружения на местни власти в страната и в чужбина, както и в други юридически лица с нестопанска цел и определя представителите на общината в тях“ /ЗМСМА, чл. 21, ал. 1. т 15. (изм. и доп. - ДВ, бр. 69 от 2003 г., в сила от 27.10.2003 г.)/

В случая става въпрос за нарушение вероятно и  отстрана на Министерството на културата, което в процедурата е допуснало номинация от орган на местната власт без да е обвързан с решение на Общинския съвет. Отстрана на Община Варна също е допуснато нарушение – да номинира представител на местната администрация без това предложение да е гласувано от Общинския съвет.

Какво прави лицето Десислава Георгиева в  този ръководен орган на Национален фонд "Култура"  и  как е долетяла там, също е повече от странно. Можем да предположим, че на този пост би била удобна за местните амбиции на кръга, сформиран около нея, но дали те съвпадат с амбициите и интересите на варненската културна общност? Или с националните приоритети в културната област? Нейното образование – бакалавър в областта на социални дейности, е далеч от сферата на фонда, има 10-годишен опит на общинска междуетажна секретарка във Варна, но след това е назначена като експерт в дирекция "Култура“ на Община Варна. С нейното име във Варна до голяма степен се свързва неуспешното представяне на кандидатурата за Европейска културна столица, лобирането за проекти, включително комерсиални (като MTV-Варна), в които така и останаха неотчетени моменти, инертността на "Варненско лято" през годините и ред други прояви, които доведоха до днешното плачевно състояние на културата в града. И въпросът е с какво точно от посоченото и с каква своя компетентност тя ще допринесе за българската култура, бидейки част от ръководен орган на национално ниво??? Затова вероятно и нейното CV не можеше да бъде намерено сред тези, публикувани под имената на членовете на Управителния съвет на Национален фонд "Култура". Ако не помните – негов председател бе Министърът на културата, а негови членове трябва да са утвърдени дейци на културата, представители на творчески съюзи, на Министерството на културата и представител на Национално сдружение на общините..За съжаление, лицето с неустановена компетентност в сферата на културата Десислава Георгиева от Варна, е заело мястото на представител на сдружение или  доказани  на национално ниво творци от културния сектор, които   нямат свои представители във Фонда, а работят по значителна част от неговите проекти. Съдейки по опита от Варна, с този член на Управителния съвет те няма и да имат свое представителство, и то в момент, в който се говори за промяна в държавната политика като начин на финансиране, контрол и приоритети. Тъкмо затова и особено в този момент Десислава Георгиева в управата на Националния фонд "Култура“ не е добър пример. Това споделих и преди 2 години, когато коментирах състава на Управителния съвет на НФК. Тогава също е била номинирана и избрана в нарушение на Закона за местното самоуправление и местна администрация. И ако е имало някой по-светнат юрист, е съществувала реална опасност да бъдат оспорени пред съда решения на управителен орган, в който участват нелегитимни представители. За съжаление и тази година споделям същото. Въпросителните по тази номинация все още нямат отговори. Липсата им е лош знак – и за тези, които трябва да ги дадат, и за тези, които очакват качествени промени в работата на Фонда.

Доно Цветков