Свети пророк Илия почита Българската православна църква на 20 юли, предаде кореспондент на "Фокус“. По този повод ще има и специална програма в Плаковския манастир "Св пророк Илия“. В нея може да се включи всеки, който иска да отдаде почит на загиналите за националното ни освобождение и обединение борци за народна свобода.

"На този ден преди 120 години нашите достойни предци от свободна България и от останалите под робство българи от Македония, Одринско, Беломорието и южните предели на Родопите начеват най-голямото въстание на българите за освобождение – Илинденско – Преображенското – Кръстовденско въстание от лятото на 1903 година. Във въстанието вземат дейно участие и наши предци от Велико Търново и района, сред които е и един от ръководителите на въстанието в района на гр. Ресен и Преспанското езеро, войвода на чета от над 200 души, подпоручик Александър Панайотов от Търново“, припомня председателят на ВМРО –БНД Велико Търново Евгени Коев, който е и основен организатор.

Организираното тръгване към Плаковския манастир ще е на 20 юли /четвъртък/ в 8:00 часа от паркинга пред главния вход на стадион "Иваило“. Събитието включва Света Божествена литургия, помен за загиналите в Илинденското въстание, празничната трапеза и прибиране към Велико Търново към 14:00 часа.