В присъствието на министрите на енергетиката и на образованието и науката Владимир Малинов и Галин Цоков бе подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на образованието и науката, община Враца, "Български енергиен холдинг“ ЕАД, водещи учебни заведения, енергийни дружества и неправителствени организации, съобщиха от Министрество на енергетиката.

Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) ще бъде създаден във Враца. Меморандум за това бе подписан днес между община Враца, Министерството на образованието и науката, Софийският университет Св. "Климент Охридски“, Техническият университет – София, Българският енергиен холдинг, Електроенергийният системен оператор, АЕЦ Козлодуй, Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци, Българската асоциация на софтуерните компании, Сдружението "Враца софтуер общество“ и Фондацията "Заедно в час“. В церемонията се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Водени от амбицията за създаване на интегрирана учебна среда от ново поколение, която да поощри и подкрепи образователните иновации и оценявайки конкурентното предимство на бързо растящата технологична индустрия, страните, подписали меморандума, се споразумяха да изградят научна инфраструктура в съответствие с най-добрите световни практики и да насърчават развитието на приложната наука и иновациите в областта на енергетиката и информационните технологии за създаване на икономически растеж и атрактивни работни места. В рамките на ЦЕРНН ще бъде създадена гимназия по информационни технологии и енергийни науки, бази на СУ Св. "Климент Охридски“ и ТУ – София, както и Център за развойна дейност на бизнеса.

"Обединяването на експертизата и опита на академичния свят, бизнеса и публичния сектор е ключът към конкурентното развитие на региона, пред който има отлични перспективи с оглед проектите за изграждане на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй“, каза по време на подписването на меморандума министърът на енергетиката Владимир Малинов. По неговите думи, това сътрудничество ще съдейства за развитие на конкурентоспособен енергиен отрасъл, в който се прилагат водещите съвременни иновативни технологии.