Съветът на ректорите на висшите училища в България заседава в старата столица. Домакин на срещата бе Великотърновският университет “Св. св.  Кирил и Методий", предаде кореспондент на “Фокус". Официални гости  бяха посланикът на Израел н. пр. Йосеф Леви Сфари, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, главният секретар на МОН Любомир Йосифов, председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. д-р Елиза Стефанова, главният секретар на Националния център за информация и документация Вержиния Цанкова и Добромир Иванов – председател на Българската предприемаческа асоциация (BESCO).

Н. пр. Йосеф Сфари изрази готовността за сътрудничество от страна на израелските университети и подчерта, че това е едно от най-важните събития, на които присъства, от началото на неговия мандат. Добромир Иванов обсъди с ректорите подходите за трансфер на технологии и засилването на връзката бизнес-наука, като поясни, че това е крачка, която асоциацията все още не е направила и търси най-добрите начини за нейното осъществяване.

В заседанието ректорите коментираха предложения за изменения и допълнения на Закона за висшето образование, създаване на Национална програма за промотиране на достъпа на чуждестранни граждани на страни извън ЕС до обучение в България, цялостната политика за финансиране на висшето образование, както и въпроси, свързани с акредитационните процедури на нови специалности в университетите.

Министър Цоков поздрави ректорите с началото на новата академична година и ги приветства за визионерството в ръководството на висшите училища на България при толкова много предизвикателства.

"Сигурен съм, че заедно ще продължим да търсим всички възможности да бъдем още по-успешни в името на младите хора и да им дадем аргументите да останат и да се реализират в България“, подчерта министърът.

Представителите на ръководствата на университетите взеха решение да дадат мандат на сформираната през месец юни Комисия по правни въпроси и нормативна уредба към Съвета за предложения за промени в Закона за висше образование, уточняващи и детайлизиращи статута и правомощията на организацията. Комисията ще изготви и предложения за промени в ЗВО, създаващи Национална програма фонд "Проф. д-р Иван Шишманов“ за подпомагане и промотиране на обучението на чуждестранни студенти в български висши училища и износ на българско висше образование и образователни продукти в чужбина.

Демографските промени през последните две десетилетия и анализите за тенденциите през този период, сравнени с данните за капацитетите им на обучение, определени от НАОА, показват, че висшите училища имат значителен неизползван потенциал за обучение на студенти, които няма как да бъдат привлечени от вътрешния пазар.

"Алтернативите са две – влизане в ситуация на безпринципна конкуренция между висшите училища за привличане на все по-намаляващия брой български кандидат-студенти и обучаеми по програми за надграждащо и допълващо обучение или насочване на усилията към навлизане на нашите университети на нови образователни пазари, на които българското висше образование има традиции и може да предложи конкурентно качество на приемливи цени“, каза председателят на Комисията доц. д-р Мария Нейкова.

Ректорите определиха като погрешен подхода на взимане на политически решения в сферата на образованието, свързани с намаляващия демографски потенциал в страната, само в посока към съкращения и оптимизации. Те заявиха, че той лишава страната от възможности за последващо икономическо развитие и я обрича да бъде неконкурентна на европейския и световен образователен пазар. Те бяха категорични, че без синхронизирани усилия, помощ от държавата, както по отношение на финансирането, така и по ангажирането на нейните институции (МВнР, посолства, консулства, търговски представителства, културни центрове и др.), резултатите биха били частични и потенциалът на университетите би останал нереализиран.

Съветът на ректорите понастоящем разработва пакет промени в Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане, Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България и Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Олекотяването на тежките визови процедури за достъп на чужденци от страни извън ЕС с цел обучение в България е задължителна, но недостатъчна мярка за изпълнение на поставените цели, смятат ръководителите на висши училища.

"В това отношение ще търсим съдействието на всички работодателски организации, Агенция по заетостта, МОН, МВнР и ДАНС, за да установим къде са "тесните места“ в съответната вътрешна нормативна уредба, които правят неприемлив крайния резултат – издаване на съответната виза в срокове, които правят избора на обучение в България неконкурентен спрямо други държави“, уточни председателят на Съвета проф. д-р Миглена Темелкова.

Ректорите приеха единодушно разработването на програмата за подпомагане и промотиране на обучението на чуждестранни студенти в български висши училища и износ на българско висше образование и образователни продукти в чужбина и заявиха, че ще определят нейните параметри и ще поставят своите изисквания към държавните институции в шестмесечен срок, като представят и индикативен неин годишен бюджет.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси към Съвета доц. д-р Ради Димитров докладва анализираните резултати от въздействието на предложените поправки в Методика за определяне на коефициента на висше училище по професионално направление (Приложение № 2 от ПМС № 328/2015 г.) върху финансирането на средствата за издръжка на обучението във висшите училища. По тази тема ректорите в едномесечен срок ще изпратят своите предложения към Министерството на образованието и науката за добавяне на нови индикатори и промяна на параметрите на съществуващите. Целта е средствата, предвидени в ЗВО като финансов ангажимент от страна на държавата да бъдат разпределени по начин, по който едновременно се стимулира конкуренцията между висшите училища и търсенето на качество в обучението, но и да не води до ситуация, в която някои от тях са несправедливо ощетени, поради несъвършенства на методиката.

"Трябва да търсим начини да покажем, че не се стремим към уравниловка, а към реални реформи, които стимулират всеки да се развива в областите, в които има традиции и потенциал“, бе акцентът в изказването на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев.

В края на заседанието ректорите зададоха своите въпроси и получиха допълнителни разяснения от проф. Стефанова и госпожа Цанкова, относно акредитирането на нови специалности и разработването на съвместни програми. Те изразиха своята благодарност към тях за добрата работа през годините и приеха радушно идеята им за съвместен форум в края на годината, на който да бъдат обсъдени проблеми, поставени от студентите, както и добри практики на взаимодействие между университетите.