Съветниците в Кюстендил се събират на заседание, съобщиха за "Фокус“ от Общинския съвет в града под "Хисарлъка“. Заседанието ще започне от 10.00 часа в залата на общинска администрация. В предварителния дневен ред е включена една докладна записка.

Тя касае предложение за създаване на Регионален културен институт "Кюстендил“ със статут на делегирана от държавата дейност.

Във внесената докладна записка се посочва, че създаването на подобен институт ще допринесе за развитието и обогатяването на културния живот в региона, ще осигури достъп до културни продукти на широк кръг от зрители, в това число младежка публика и хора със специални потребности, както и ще разшири и обогати културния обмен със съседната Република Северна Македония. 

Община Кюстендил изразява готовност да предостави материалната база на Общински драматичен театър, който да стане приемник на новосъздадения институт. Със своите зали и изложбени пространства, репетиционни и гримьорни сградата разполага с всички необходими условия за създаване и развитие на разнообразни културни прояви.