Съветниците от ГЕРБ днес отново не участваха в извънредното заседание на Общинския съвет във Видин, предаде репортер на "Фокус“. "Нашата група съветници не участвахме и във второто извънредното заседание на Общинския съвет във Видин, защото за нас това е абсолютно беззаконие“, каза на специална пресконференция Валери Василев, председател на групата общински съветници от ГЕРБ. Според него е нарушен закона с провеждането на двете извънредни заседания и гласуването на бюджета за 2023 г., и неговата актуализация днес.  Василев уточни, че "съветниците от ГЕРБ са за това, нещата  в ОбС-Видин да се вкарат в законова форма“. И допълни, че на предишното заседание съветниците, участвали в него, гласуваха бюджета за 2023 г. без той да е бил разгледан в комисии, които на практика не са избрани. Председателят на ОбС Светослав Славчев, свика две извънредни заседание, преди дори да има категорично произнасяне по заповедите на областния управител за връщане на взети решения на ОбС-Видин, които представителят на държавата определя като незаконосъобразни.

В приетата единодушно днес, от участвалите общински съветници в заседанието, актуализация на бюджет 2023 г., каза Тихомир Станчев,  прави впечатление нещо любопитно. За мен, допълни общинският съветник, в това второ заседание, няма нищо извънредно. Извънредно е може би само това, че ако се погледне актуализацията на бюджета ще се види, че " се вземат 60 000 лв. от бюджета за музеите, 20 000 лв. от средствата, предвидени за ремонт в общината, за да се закупи високо проходим 4 х 4  служебен автомобил, чисто нов джип, за нуждите на господин кмета“. Това ли е на Общината извънредното на днешното заседание и затова ли трябваше да ни съобщат за него вчера в 15:00 за 09:30 ч.днес, зададе риторичен въпрос Тихомир Станчев.

Общинските съветници, на извънредното заседание единодушно разгледаха и гласуваха предложенията по общо 9 точки, включени в дневния ред.

Към настоящия момент видинският общински съвет не се е събирал в пълен състав, след тържествената церемония по полагане на клетва на новоизбраните съветници и на новия-стар кмет на Видин.

Все още продължава и сагата за законността на избора на председателят на ОбС- Светослав Славчев. Независимо от това легитимен или не е председателят на ОбС, той днес свика и проведе  второ извънредно заседание. А областният управител на Видин със своя заповед, с днешна дата, върна за ново обсъждане решението на ОбС-Видин за приемането на бюджет 2023 от 18 декември т.г. като незаконосъобразно.