В Дупница стартира четиринадесетото издание на Фолклорния фестивал "Рила ни гледа“, съобщиха за "Фокус“ организаторите. Фолклорната проява ще бъде открита официално от 9.30 часа на сцената на Парк "Рила“. Тя е под патронажа на кмета на Общината Първан Дангов и ще продължи до 8 юли.

Под мотото "Съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в наши дни", в тазгодишната конкурсна програма, за щедрия награден фонд, ще се състезават десетки танцови състави, ансамбли, танцови групи, изучаващи народни хора, вокални групи, състави и солисти, изпълняващи български народни песни от цялата страна и чужбина.

Във фестивала ще вземат участие 53 състава и колектива. В рамките на фестивала ще бъде подредена улица на занаятите, както и изложба на Пламен Мирянов.

След конкурсната програма, заедно с нейните внучки - Ива и Велислава Костадинови, рецитал ще изнесе българската народна певица, изпълнителка на песни от Македонската фолклорна област - Гуна Иванова, а всички зрители и гости на фестивала ще могат да се хванат ръка за ръка на кръшно българско хоро.