Със звън на родопски чанове, заедно с две деца, облечени в родопски носии, президентът Румен Радев откри Роженския събор, предаде репортер на "Фокус“. В него на четири сцени ще участват над 7000 изпълнители от цялата страна през трите дни до 16 юли. Роженските поляни са пълни с хора от близо и далеч, дошли специално за едно от най-мащабните събития в страната.

Преди старта, тържествата започнаха с кукерска група от Разлог. След тях Родопа бе огласена от гайдарска сюита изпълнена от стотици гайдари. Последваха изпълнения на Ансамбъл "Родопа“. Прозвуча и песента "Излел е Дельо хайдутин“, в изпълнение на 11-годишната Теодора. Веднага след това същата емблематична песен бе изпълнение и от космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. Съборът не мина и без химна на Родопите, "Бела, съм бела, юначе“.

 Държавният глава заяви, че сме тук, за да черпим от духовната сила на нашите предци, които в най-тежките времена не престанаха да мечтаят и да се борят да живеят заедно в свободна, обединена, просперираща България, и които намериха сили да пометат граничната бразда заради нас, заради идните поколения.

Той допълни, че сме тук на Рожен не само да се заредим с енергия и емоция от волната родопска песен, не само да поздравим всички родопчани, които свято пазят своята родова памет и за които свободата е състояние на духа. Някога тук на тези живописни поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата, допълни още Радев. 

Организаторът на Роженския събор, Симеон Караколев призова тридневния събор да остане диря в сърцата и в душите на хилядите гости. Той пожела на всички да се насладят на нашите бит, традиции, обреди и обичай. "Това е Рожен. Докоснете се до българщината. Пожелавам на всички ви от все сърце незабравими емоции на Рожен!“, допълни Караколев.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов приветства всички на Рожен и отбеляза, че тук е песенния храм на Родопите и на Националния събор на народното творчество и животновъдство. "Днес Рожен и Смолян са центъра на България. Преди 125 години свещеника Ангел Инджов – Комитата, е инициатор на първия събор, който събира родопчаните, живеещи в свободна България и тези, останали в отцепените райони. Днес Рожен събира хиляди патриоти, хиляди българи, които тачат родовата памет и пазят традициите на нашите предци. Три дни тук ще се лее омайна музика. Всеки от вас нека бъде завладян от мистерията на българския фолклор. Рожен е символ на творчеството, Рожен е символ на българщината и на обединението.“, каза още Мелемов.

Областният управител на Смолян, Стефан Сабрутев подчерта, че Рожен е лоното на българския фолклор и традиция. Той приветства всички в песенния храм на Родопите. "Тук сме заедно с хиляди наши сънародници, които тачат родовата памет и завръщането към корените на българската духовност. Рожен е звън на чанове, полъх на планински вятър, мирис на ели и билки, мелодия на гайди, прекрасни песни и танци, докосване до най-святото – традициите на дедите ни, чувството на гордост, че сме българи. На Рожен роднини, близки и приятели споделят болка и радост, неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция. През август 1961 г. се провежда тридневен събор надпяване. Оттогава досега Роженския събор не губи същността си – да бъде средище на родопския и националния фолклор. Доказателство за това са многото самодейци и публика, която нараства с всяко следващо провеждане на събитието. Със своята над 100-годишна история съборът е пазител на традициите и носи духа на българщината“, каза още Сабрутев.

Програмата е пъстра и разнообразна и през следващите дни на сцените на Роженските ливади ще си изявят хиляди изпълнители от цялата страна.

Нели ГЕРГЬОВСКА