Със застудяването на времето зачестяват проверки за крадени дърва. От Регионална дирекция по горите в старата столица уточняват, че техните служители ще извършват по-строг контрол в следващите седмици и месеци, предаде кореспондент на "Фокус“. Допълват и, че горските непрекъснато са на терен и проверяват всички обекти, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваните дърва, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина.

Само през последната седмица на септември от екипите на РДГ в страната са съставили повече от 90 акта за установени нарушения по Закона за горите. На територията на Великотърновска област няма регистрирани подобни случаи.

"Целта на проверките е както установяване на нарушения, така и осъществяване на превенция в периода на масово снабдяване с дърва за огрев. Продължават и съвместните специализирани акции с органите на Министерството на вътрешните работи за съхранение на незаконна дървесина по домовете. Всички дърва за огрев, които потребителите купуват, трябва да са маркирани с контролна горска марка и да са придружени с превозен билет. В противен случай контролните органи могат да конфискуват дървата“, припомнят от РДГ.

Луиза Транчева