Със засаждане на няколко фиданки, концерт и раздаване на награди започна Седмицата на гората 2023. Домакин на националното откриване на инициативата през тази година е Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Специални гости на празника бяха заместник министърът на земеделието Валентин Чамбов, директорът на Изпълнителната агенцията по горите инж. Стоян Тошев, областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков, директори на регионални дирекции на горите от цялата страна. Във форума се включиха още кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, заместник кметът проф. Георги Камарашев, директорът на Областна дирекция "Земеделие“ Светослав Мишев.

За празника областният управител изпрати поздравителни адреси до Изпълнителната агенция по горите и до директорите на Дирекциите по горите в региона, съобщават от Областна администрация - ВТ.

Седмицата на гората откри заместник министърът на земеделието Валентин Чамбов. Той информира, че сечта в горите е около 60% от годишния прираст, който възлиза на 13,5 млн. кубически метра. Ежегодно регламентираната сеч е около 7 млн. куб. м. от всички видове гори – частни и държавни. В същото време отчитаната бракониерска сеч годишно е между 17 000 и 20 000 куб. м., което не е голямо като процент, но по думите на зам. министъра е проблем, защото нанася имиджови щети на хората, които се грижат за гората.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев също поздрави лесовъдите, инженерите, служителите и работещите в системата на горите.

"Важни са хората, които бяха на пожарите през миналата година, на наводненията в Карловско, които сега в този момент са на работа. Важни са колегите с калните обувки, които са в гората. Те заслужават спокойствието, което държавата трябва да им даде, за да си вършат добре работата и да се чувстват защитени. Притежаваме професионализма и знанията, имаме опита и практиката, трябва да продължим в една посока – да си повярваме и да работим със самочувствие в защита на безценния горски ресурс. Само така ще ни повярва и обществото. Няма сфера в икономиката и в бизнеса, в която да няма нарушения, да няма проблеми и лоши практики. За разлика от другите сектори, българските гори са в отлично състояние - те заемат над 4 млн. хектара като през последните 15 години площта им е нараснала с над 200 хил. хектара. Увеличава се и тяхното качество, което е резултат от едно устойчиво стопанисване на горите и на адекватните действия на лесовъдската колегия“, подчерта инж. Тошев.

На церемонията по откриването бяха връчени и няколко награди. Посмъртно за цялостната си работа бе отличен предишният директор на РДГ – Велико Търново инж. Николай Николов, а наградата получи синът му, който също е лесовъд.

Награда за цялостен лесовъдски принос получи инж. Петър Заеков, директор на РДГ Стара Загора, а лесовъд на годината стана инж. Петко Ангелов от Благоевград.

След празничната програма и концерта, гостите залесиха символично в градинката пред театъра фиданки от шест дървесни вида.