4 златни, 7 сребърни и 6 бронзови медала завоюваха старозагорски ученици на Тайванско-азиатска олимпиада по математика - World Mathematics Invitational. Това съобщи в профила си в социалната мрежа Facebook математикът Любомир Любенов, предаде репортер на "Фокус". Вчера в Yonsei University в столицата на Южна Корея беше церемонията по награждаване на победителите в  11-то издание на математическия шампионат.

Със златни медали се завръщат Момчил Цонев и Николай Христакиев от подготвителен клас, Стефан Рибарски от 1 клас и Крум Бакалов от 3 клас. Сребърни медали спечелиха Тифани Стойчева и Камеа Гочева от подготвителен клас, Йоан Михайлов от 7 клас, Максим Танков от 8 клас, Радослав Балкански от 9 клас и Иван Канев от 10 клас. Бронзови отличия заслужиха Дария Узунова от 1 клас, Павел Хероут и Крум Цонев от 3 клас.

Освен старозагорски ученици, в състезанието участваха още Марая Паскалева от Пловдив – с бронзов медал, Даниел Коловски от Мездра – с бронзов медал, Теодор Лалов от София – сребърен и Димитър Димитров от Варна – бронзов медал.

Освен, че решаваха математически задачи, участниците представиха и разработки на различни математически теми. Трето място в тази категория получи "Математиката и природата – роза Дамасцена“ на Радослав Балкански от ППМГ "Гео Милев“ Стара Загора.

Рени АТАНАСОВА