Оперната прима Соня Йончева, предизвикала възторга на сегашната Опера в Летния театър с "Бохеми“ и "Мадам Бътерфлай“, и Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, постигнаха предварително съгласие през август 2025 г. звездното сопрано да участва в премиерата на “Пиратът" от Винченцо Белини. Това ще бъде първата постановка в България на този шедьовър на краля на белкантото.

Заради предизвикателствата в ролята на Имоджене, изискваща високо вокално и артистично майсторство, "Пиратът“ се поставя изключително рядко и в най-добрите оперни театри. В Миланската скала цели 60 години след Мария Калас не могат да намерят виртуозна певица и актриса, която да влезе отново в образа… до появява на Соня Йончева през 2018 г. Под тежестта на тази партия са се огъвали имена като Мирела Френи и Анна Нетребко, а само година по-късно Соня Йончева пожъна невероятен успех с ролята на сцената на Кралската опера в Мадрид, заради което испанската преса я нарече “Ла Йончева". "С "Пиратът", или радостта на белкантото", "Йончева си спечели правото да бъде наричана "Ла Йончева". Тя изпя операта с впечатляваща вокална мощ"; "Тя стана една от великите сопрани (Мария Калас, Монсерат Кабайе, Лучия Алберти, Рене Флеминг и Мариела Девиа), пели тази опера".

Върху тези отзиви в испанската преса за новата постановка на мадридския Кралски театър с българката Соня Йончева и мексиканския теноp Хавиер Камарена обръща внимание главният редактор на възроденото от Соня Йончева списание "Български артист“ Ивайло Спасов. Във фейсбук профила си той предлага великолепен запис на прочутата финална сцена с полудяването от спектакъла на "Пиратът“ в престижния испански театър: https://youtu.be/Ehj0Jvr-yNs?si=HCsc34kJr5Fb_eX9.

“От първите до последните акорди това е изпитание. Един вид вокална гимнастика. Но точно в това се заключава и техниката на белкантото, нали? Ето защо я обичаме толкова много. Това е нашата "най-спортна" дисциплина", споделя самата Соня Йончева.

"Най-сетне истинската примадона“, отбелязва по повод превъплъщението на певицата в образа на Имоджене "La Stampa". "Чудото Соня Йончева“, възкликва “Il Manifesto"; “Имоджене – достойна за залата на славата на Белини“, констатира на свой ред “Il Giorno". С предварителната нагласа за едно изключително събитие и родната публика ще очаква Соня Йончева в българската премиера на "Пиратът“, планирана за XVI издание на Опера в Летния тетър – Варна 2025.