На 19 декември от 12,00 часа ще се проведе откриването на на новото място "Флавия Бизнес Парк". Поводът е 70-годишнината от създаването на бившия емблематичен обувен завод в Пловдив “Петър Ченгелов", сподели на пресконференция по-рано днес управителят на "Флавия Бизнес Парк" Боян Венев пред камерата на Plovdiv24.bg.

"Флавия Бизнес Парк" е проект за трансформирането на обувната фабрика в Пловдив в ритейл парк. В място, което съдържа в себе си всичко необходимо – офиси, магазини, складове, заведения, производство, спорт, услуги и настаняване.

"Събитието представлява следното нещо - ще открием стария завет, който е бил поставен 83-та година, ще открием съвета, който е бил поставен 2003 година и ще поставен нов, който ще бъде за 100 годишнината през 2053 година.", каза той.

Планиран е 4-дневен благотворителен коледен базар, състезание по ориентиране, външен escape room и аукцион. Там ще бъде включен интересен експонат - най-младата обувка.

Каузата на базара ще бъде реновиране на детска площадка в район "Южен". Тогава ще бъде открит музей с предмети от историята на завода.

Венев разказа историята на завод "Флавия", който е бил приватизиран в края на 1997-ма и работата му продължава до 2015, когато през март затваря врати и фалира След 5-годишен застой в края на декември 2019 година групата на "Сивен" започна да го стопанисва и го реновира. Те са познати в обществото с производство на облекла, но се занимават и с индустриални имоти на които променят предназначението.

Той сподели, че е важно мястото да се развива и в момента не се притесняват дали ще си възвърнат голямата инвестиция.

Сред експонатите на новооткрития музей посетителите ще могат да видят огромен портрет на Петър Ченгелов, който е бил заровен в една от тоалетните на сградата.

Повече може да видите във видеото.