Районна прокуратура-Хасково, Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство С.О, на 33 г., турски гражданин за това, че на 21 август 2023 г. на ГКПП "Капитан Андреево" при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна граница за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл. 251 ал.1 от Наказателния кодекс, съобщават от държавното обвинение.

На 21 август 2023 г. на ГКПП "Капитан Андреево" за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация управляван от С.О на 33 г. Той пътувал от Нидерландия през България за Турция. При извършена проверка на камиона, в хладилния агрегат на полуремаркето, митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция "Митници“ открили пакети, съдържащи валута в размер на 202 850 евро. Недекларираните парични средства са с обща българска равностойност около 396 740 лева.

Действията по разследването по бързото производство продължават под надзора на РП-Хасково и ще приключат в законния срок.