Административен съд  Видин остави без разглеждане заповедта на областния управител, с която оспорва решението на Общински съвет Видин за избор на председател, предаде репортер на "Фокус“. Съдът прекрати производството по Административно дело № 266/2023г. по описа на Административен съд (АС) Видин. Определението на АС е публикувано на сайта на съда и е с дата 21 декември. Определението подлежи на обжалване пред ВАС с частна жалба.

Според мотивите на съда жалбата е недопустима. С оспореното решение е избран председател на Общински съвет Видин. В разпоредбите от Закона за местното самоуправление и местната администрация (чл. 24 и чл. 25) не е предвиден съдебен контрол върху посочените решения, тъй като законодателят е преценил, че не следва да се налага корекция върху волята на общинските съветници кой да ги ръководи и управлява.

В съдебния акт е записано още, че според съдебна практика на Върховния административен съд (ВАС) се приема, че изборът на председател на общински съвет е суверенно право и въпрос на политическа воля и целесъобразност на местния парламент, която не може да бъде контролирана от съда.

Дали този съдебен акт означава край на едномесечната сага по легитимността на избрания за председател на ОбС-Видин Светослав Славчев, още не е ясно. Общинските съветници преди дни проведоха свое заседание, на което присъстваха 20 от общо 33 избраника.Те приеха бюджета на Община Видин за 2023 г. и гласуваха всичките общо 11 предложени точки от дневния ред. Групата от шестима общински съветника от ГЕРБ, официално обявиха че не участват в заседанието, докато съдът не се произнесе категорично по легитимността на председателят, за което писа "Фокус".