Административният съд в Пловдив потвърди Решение № 332-МИ/30.10.2023 г. на Общинската избирателна комисия за избор на общински съветници и обяви  решението на ОИК за законосъобразно, предава "Фокус".



Магистратите се произнесоха със съдебен акт по жалбата на ПП "Глас народен", които обжалваха избора на общински съветници в ОбС - Пловдив. 

Съдът в решението си посочва, че в настоящото съдебно производство не се извършва цялостна ревизия на изборния процес, тъй като съгласно чл. 459, ал. 7 ИК, съдът разглежда единствено изложените в жалбата оплаквания за конкретни обстоятелства.

Съдебният състав е приел, че не се констатират съществени процесуални нарушения на изборния процес, а материалният закон е правилно приложен. 

Въз основа на събраните по делото доказателства, съдебният състав е достигнал до извод, че не са допуснати съществени нарушения на изборния процес, поради което липсва опорочаване на волята на избирателя и решението на Общинската избирателна комисия Пловдив като законосъобразно е потвърдено.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7 – дневен срок от съобщаването му на страните.

Жалбата в Административния съд беше подадена от адвокат Юлияна Рангелова, която беше кандидат за кмет и водач на листата общински съветници от ПП "Глас народен". Като кандидат-кмет получи 985 гласа, а за Общинския съвет - 1063 гласа. Според решението на ОИК – Пловдив, общинската избирателна квота е 1617 гласа.

Съдът откри производството, но реши да не се броят бюлетините за избор на общински съветници, както поискаха от ПП "Глас народен". Жалбоподателят заяви, че ще изчака решението на съда с мотивите и след това ще се преценява дали да се обжалва пред по-горната инстанция.