Пловдивският апелативен съд остави без уважение жалбите на трима обвиняеми с искане за по-леки мерки за неотклонение и ги остави в ареста, като потвърди определението на Окръжен съд – Пловдив, с което са задържани под стража.

На всеки един от обвиняемите Николай Харатюнян, Йонко Симеонов и Лидия Семерджиева е повдигнато обвинение в извършване на престъпление за изготвяне, придобиване, пазене и укриване на предмети, компютърни програми, за които се знае, че са предназначени или, че са послужили за подправка на платежни инструменти, престъпление, което е наказуемо с лишаване от свобода до 6 години и е тежко умишлено по смисъла на Наказателния кодекс.

Апелативните съдии приеха, че правилно първата инстанция е достигнала до извода, че е налице обосновано подозрение за съпричастността на обвиняемите Николай Харатюнян, Йонко Симеонов и Лидия Семерджиева към деянието, за което им е повдигнато обвинение. 

Този извод се налага при запознаване със събраните до момента по делото доказателства, въпреки сравнително ранния му етап. Сред тях са обясненията на тримата обвиняеми и показанията на разпитаните свидетели. В тази насока са протоколите за претърсване и изземване с изготвените към тях фотоалбуми, одобрени по надлежния ред от съдия, протоколите за оглед на веществени доказателства и изготвените експертизи, самите иззети веществени доказателства.

Коректно решаващият съд е преценил по отношение на втората кумулативна предпоставка, че не е налице реална опасност обвиняемите да се укрият, за разлика от опасността да извършат престъпление, предвид на механизма и начина на извършване на престъплението, спазването на правилата за конспиративност между тримата обвиняеми, лошите характеристични данни за обвиняемите – Николай Харатюнян, Йонко Симеонов по повод на техни предходни престъпни прояви, обстоятелството, че първият от тях е бил предаван на компетентните италиански власти за участие в престъпна група за фалшифициране на разплащателни средства.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.