Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“, по отношение на 26-годишен мъж, привлечен като обвиняем за причиняване на смърт, при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение, и деянието е извършено след употреба на канабис, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Кюстендил. Става въпрос за престъпление по чл. 343, ал.3, б. б, предл.1, във вр. с чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс.

В постановлението за привличане на Окръжна прокуратура е посочено, че на 16 септември тази година, около 02.50 ч., на път III-6024 (между село Ресилово и село Самораново) при управление на лек автомобил и нарушение на правилата за движение по пътищата, по чл. 5, ал.1 и 2 и чл. 20, ал.2 от Закона за движение по пътищата, блъснал 49-годишна пешеходка и избягал от местопроизшествието, като причинил смъртта й.

От справката за съдимост е установено, че обвиняемият е осъждан, а от справката за нарушител, че има извършени нарушения на Закона за движение по пътищата. Налице са и данни за положителен наркотест за канабис, непосредствено след ПТП.

Предвид събраните доказателства по делото, в това число и свидетелски показания, Окръжен съд - Кюстендил счита, че на настоящия етап е налице обосновано предположение за извършване на престъплението от обвиняемия, за което е предвидено наказание лишаване от свобода.

Съдът счита, че са налице доказателства и за реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление. Така приема, поради бягството му от местопрестъплението, което според съдът се дължи и на силен страх, но и на намерение за избягване на отговорността за стореното.

Връщането му на местопрестъплението не е установено по какви подбуди е сторено, дали поради осъзнаване на стореното и желание да помогне на пострадала или поради други.

Предвид съдебното минало на осъдения, негативните характеристични данни и данните за наркотична употреба, Окръжен съд приема че обвиняемият може да извърши др. престъпление.

Определението може да се обжалва и протестира в 3-дневен срок, считано от днес пред САС и подлежи на незабавно изпълнение.