Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо 44-годишния бразилски гражданин А. С., съобщиха от съда.



Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 07.02.2022 г. в гр. София, на терминал – 2, летище София, при извършена проверка от служители на ТД "Митница София“, без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната 2.135 кг. наркотично вещество – кокаин – престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

В санкционната част на тази норма, законодателя е предвидил наказание "лишаване от свобода“ в размер от 10 до 15 години.

Наркотикът е открит в чекиран платнен черен куфар на името на обвиняемия, селектиран за проверка по метода "анализ на риска“. А. С. е пътувал от Сао Пауло – Бразилия с транзит през Доха до гр. София с полет на Катарските авиолинии.

В хода на разследването е извършено изземване, разпитани са свидетели, направен е полеви нарко тест, извършени са и други действия. А. С. е неосъждан.

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение, както и високата степен на обществена опасност на деянието.

Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.