Административният съд в Кюстендил се произнесе относно подадена жалба срещу решение на Общинската избирателна комисия в Дупница, касаещо предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета на село Бистрица, община Дупница Христо Христов, предаде репортер на "Фокус“. Христов беше отстранен от кметския пост заради активна регистрация на фирма, чиито собственик е той. Кметът подаде жалба в съда срещу решението на ОИК – Дупница.

Според съда, решението на ОИК е прието при липса на необходимото мнозинство.

"Съгласно чл. 85, ал. 4 от ИК общинската избирателна комисия се произнася с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове и се подписват от председателя и секретаря, а когато за приемане на решение липсва необходимото мнозинство, се смята, че е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на кодекса. В случая седем от присъстващите членове на ОИК – Дупница са гласували "за" предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета, а четирима – "против". Когато необходимото мнозинство математически се изчислява като нецяло число (десетична дроб), какъвто е настоящият случай, преценката дали е налице такова следва да се извърши като резултатът се закръгли към следващата по-голяма величина“, се казва в съдебния акт.

Реално, за приемане на решението на ОИК - Дупница са били необходими гласовете на осем от присъстващите единадесет членове. По изложените съображения решението е нищожно и следва да бъде обявено за такова, без да се обсъждат останалите предпоставки за неговата законосъобразност.

Административният съд изпраща преписката отново на Общинската избирателна комисия в Дупница, която отново следва да се произнесе.