Оставиха за постоянно в ареста трима, обвинени в източване на банкови карти от страната и чужбина, предаде репортер на "Фокус".

Николай Харатюнян, Йонко Симеонов и Лидия Семерджиева бяха задържани на 23 август при спецакция на служители от отдел "Икономическа полиция" при ОДМВР-Пловдив.

До ареста им се стигнало след придобита оперативна информация, че участват в схема за изготвяне и укриване на предмети, предназначени за нерегламентиран достъп до данни на чужди платежни документи в страната и чужбина.

При претърсвания на три частни адреса и лек автомобил общо са били открити и иззети множество веществени доказателства, сред които и елементи за направата на т. нар "скимери" - части от АТМ устройства, платки, четци, микрокамери, пластики и други.

Процесът се проведе при закрити врати без присъствието на журналисти.

В България само са изработвали въпросните устройствата за сваляне на данните за теглене. Все още не е ясна изтеглената сума. Престъпната група е действала от няколко месеца, посочи прокурор Паскалев преди началото на мярката.

По думите му тримата са източва криптираните данни от банковите карти, след което се прехвърлят на така наречените "бели пластики", които после се използват в "топлите страни", където има по-малка защита на банкоматите, които не изискват чип на картата, а само магнитната лента.

Засега няма данни да са теглени пари от България, тук само са залагани за проба, обясни още прокурорът.

След заседанието защитата на обвиняемите бе категорична, че ще обжалва задържането в ареста. То ще бъде на 3 септември от 10:15 часа.