Районен съд – Варна наложи общо наказание на 31-годишен мъж за две престъпления: за шофиране след употреба на наркотично вещество и за държане на високорисково наркотично вещество – амфетамин, с нетно тегло около 46 грама. Деянията са извършени и установени при проверка на 18 август тази година във Варна, съобщават от Районен съд.

За всяко от деянията бяха определени отделни наказания, като съгласно параметрите на одобреното споразумение, на подсъдимия бе наложено общо най-тежкото измежду определените наказания, тъй като двете деяния са извършени преди да има влязла в сила присъда, по което и да е от тях. Така наказанието, което следва да търпи 31-годишния мъж, е лишаване от свобода за 10 месеца, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Съдът присъедини към наложеното най-тежко наказание  и наказанието "лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца. Съгласно нововъведената законова разпоредба - на основание чл.343б, ал.5 от НК, подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 10000 лева, представляваща равностойност на управляваното след употреба на наркотично вещество превозно средство - лек автомобил "Хонда“.  В негова тежест са и направените разноски по делото.

Съдебните актове са окончателни и влизат в сила веднага.