Делата за неуредени кредитни отношения са най-масовите в Районен съд - Пловдив към момента. Това съобщи в интервю за "Фокус" бившият председател на Районния съд Иван Калибацев.

"По принцип, най-много са заповедните производства, така се наричат. Това са производства, където има неуредени отношения между кредитор и длъжник, има ускорена процедура, в която се подават едни заявления по образец, представят се доказателства и в кратък срок се издава съответния документ, въз основа на който вие можете да си съберете вземането - било заповед, било съответно изпълнителен лист. Тези производства като цяло са най-масовите, дават възможност за бързо уреждане на тези кредитни отношения", поясни съдия Калибацев.

Той уточни, че гражданските дела в съда в Пловдив са около 65% и съотношението граждански - наказателни дела е около 2,5 към 1. Тоест 2,5 граждански към 1 наказателно.

"Статистически, през тази година са образувани някъде около 19 000 граждански дела към 7000 наказателни, това е съотношението.

По принцип, в наказателните дела голям обем имат частно наказателните дела, това са едни специфични отделни процедури, отделно от това има административно-наказателни дела с наказателни постановления и електронни фишове. Делата за измами и престъпления са 20% от тази бройка. Някъде около 1600-1800 дела. От вида престъпления, най-масови са тези за употреба на алкохол и наркотици при управление на моторни превозни средства, те са най-често срещаните, като обем дела.