Случаят с убийството в село Цалапица е много тежък като вид престъпление. Това каза в специално интервю за "Фокус" бившият председател на Районния съд - Пловдив съдия Иван Калибацев.

"И в тази ситуация разследващите и прокуратурата специално са преценили, че следва да се водят две отделни производства. Първото производство е по отношение на причиняването на смърт. То е от компетенцията на Окръжна прокуратура и съответно ще бъде внесен обвинителен акт във времето в Окръжния съд. Тоест там ще се разглежда начина на причиняване на тази смърт. Към този момент единият от евентуално заподозрените лица е в чужбина и процедурата изисква издаването на европейска заповед за арест. Тази заповед е издадена и са придвижени съответните документи.

Процедурата е такава, че когато в една страна лице е извършило престъпление, но след това се намира в друга, трябва да бъде издадена такъв тип заповед, която се изпраща в съответната страна. Те получават необходимите доказателства, че се води такова производство. И разбира се, съответен компетентен съд се произнася за това да бъде екстрадиран. Не мисля, че това ще отнеме много време, тези процедури имат кратки срокове", посочи съдия Калибацев.

По думите му, в България също се изпълняват подобни заповеди на други държави, затова той предполага, че по същия начин е и в тези държави и се надява своевременно този въпрос да бъде решен.

"От друга страна, второто производство е за повдигнато обвинение за лично укривателство спрямо двамата братя близнаци. Това дело в момента е в Районен съд Пловдив, провеждат се процесуални действия, има определен съдия докладчик, който го разглежда. Тъй като делото към този момент е в процесуална фаза, на първо място аз не мога да го коментирам, не мога да давам някакви специални информации по него, най-малкото, защото не съм и съдия-докладчик, тоест, технологично аз не съм се запознал с доказателства и нямам и работа в това. Но мога да кажа, че самите срокове по неговото разглеждане се спазват, защото съдията се съобразява с тях. Да, лицата към този момент са задържани", добави Калибацев.

"С приключване на делото ще бъде взето отношение спрямо тяхната мярка за неотклонение, ако е необходимо да има такава. Ако обаче има влязъл в сила съдебен акт и няма забрана за напускане на страната или някакви други ограничения към тези лица, и не им е ограничена възможността да пътуват, аз не мисля, че нещо друго може да ги спре. Въпросът е в процесуалите действия, както по това производство, което е пред Районен съд, така и по отношенията на действията на прокуратурата. Те сами ще преценят в двете производства как да реагират и какво да правят. Тези две лица са задържани, те се намират в ареста. Тоест, реално погледнато там се провеждат процесуални действия и затова казвам, че след като приключи това производство, ще се прецени евентуално дали имат право и възможност да пътуват", каза още съдията.