Около 230 дела за домашно насилие са заведени до този момент в РС Пловдив, съобщи в интервю за "Фокус" бившият председател на съда Иван Калибацев.

"Почти половината от тези дела се прекратяват поради оттегляне на молбата за домашно насилие, или сключване на спогодба, или други проблеми в самото производство, където е необходимо уточнение на някои факти. Когато не са събрани своевременно тези данни делото се прекратява.

Имаме може би около 40 дела, при които тези молби за домашно насилие се отхвърлят, а в другата част се уважават", поясни съдия Калибацев.

По думите му, обикновено такива молби се внасят в края на седмицата, в последния момент на работния ден.

"Защото, с една декларация, която се попълва, вие декларирате, че сте обект на насилие и разбира се, искате привременни мерки. Съдията е длъжен незабавно да се произнесе и всъщност насилника, така да го определим, се отстранява от семейното жилище. И обикновено това става, не винаги, но много често в последния работен ден, петък. И то трябва да стане незабавно и примерно, в по-късния час съответния насилник е отстранен от дома, което обаче задава множество въпроси. Много често това е някаква предварителна стъпка към бъдещо бракоразводно дело", добави Калибацев.

Според него, трябва много внимателно да се помисли от законодателя, за да може въпросът с тези насилия да бъде по-прецизиран. Защото една част от делата за домашно насилие се използват единствено и само като старт на бракоразводните производства. Най-често интересът в тези производства е повече към имуществото, отколкото към децата.

"Докато истинските насилия, там където действително има проблеми, където може би трябва много активно да се работи, те остават в един страничен план и не винаги успяваме да хванем на момента. Казвам успяваме, защото тук работата не е само на съда, ами и на полиция, и на прокуратура, да усетят и да намерят истинското насилие от това, където е използвано просто за уреждане на бракоразводни дела. Имайте предвид, че има и случаи, в които се установява, че декларациите не отговарят на истината. Там вече се следи за наказателната отговорност на декларатора. И затова казвам, че тук процесът е много специфичен, много е тънко и може би трябва много внимателно да се работи в тази насока", каза съдия Калибацев.

Той добави, че не винаги е необходимо да се изискват медицински документи. В зависимост от това, което е декларирано, съдът решава и предприема необходимите мерки.

Не винаги и молбите за незабавна защита се уважават, ако самата молба не съдържа необходимите данни за съответното насилие. Може тя да е назад във времето, което означава, че не е необходима незабавна защита, може да има и други причини. Но отговорността в случая е много специфична на всеки един от участниците в процеса.