Кметът на Пазарджик обяви, че в града се създава общинско предприятие "Чистота". Ето повече за причините и какво предстои от публикацията на Петър Куленски в една от социалните мрежи:

През последните 20 години сме свидетели на незадоволително ниво на чистотата в нашия град и околните села. Въпреки усилията на новосъздадените “Зелени патрули", които успяха да намалят локалните сметища и да идентифицират проблеми с негодни и липсващи контейнери, както и затегнатата честота на сметоизвозване, ние продължаваме да се сблъскваме с предизвикателства в поддръжката на чистотата в общината, които са явни.

Една от основните причини за случващото се е, че съществуващите договори със сметопочистващите фирми не доставят нужното качество на услугата, но и обременяват общинския бюджет с прекомерни разходи. В продължение на години плащаме за услуги, които нямат стандартите за качество, които желаем всички за нашия град.

Това не е нивото, което нашите граждани заслужават и което Община Пазарджик цели да постигне. Ние напълно осъзнаваме това, поради което предприемаме кардинална реформа за чистотата на града.

Затова обявявам, че Община Пазарджик ще поеме дейностите по сметопочистване и сметоизвозване, създавайки Общинско предприятие "Чистота". Тази реформа ще ни позволи не само да подобрим контрола над процесите, но и значително да повишим качеството на услугите и ефективността на сметопочистването.

Това е доказано устойчива мярка вече и в много български и европейски градове, които позволява добросъвестно управление на чистотата със затегнат контрол, ежегодни инвестиции в разширяването на обсега и постоянство, което променя представата за това какво означава качество на публичните услуги.

Създаването на това общинско предприятие ще ни даде възможността да спестим милиони левове годишно, които досега плащахме под формата на ДДС и търговска печалба на частни фирми. Тези средства, които съставляват над 30-40% от общите разходи за сметопочистване, ще бъдат стратегически инвестирани в:

Закупуване на нова, модерна техника за почистване, която ще отговаря на съвременните нужди.

Подмяна на остарелите контейнери с нови, по-ефективни и с по-добро разпределение в проблемните зони.

Внедряване на иновации в управлението на отпадъците, които ще позволят средствата от рециклиране да се реинвестират обратно от общината за хората.

В идните дни ще входираме Наредба за общинските предприя като част от плана за бъдещото развитие на общината. Средствата за тази реформа ще бъдат включени в бюджета за 2025 г., за да можем да започнем да прилагаме новите стандарти още от следващата година.

Нашата цел е категорична и няма да пестим усилия и да бягаме от отговорност, за да я постигнем. Всички жители и гости на Община Пазарджик трябва във всеки един момент да могат да ходят по чисти улици, да знаят, че нарушителите са и ще бъдат санкционирани безпристрастно, докато не изкореним културата на беззаконие. И да носим всички заедно отговорността за поддържането на чистотата с постоянство и грижа.