В новооткритата сграда на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив се проведе първият фестивал на науката, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Събитието с в 4 дни, а през тях ще се случат над 100 различни събития. В него ще взимат участие над 1500 деца от над 34 училища от Пловдив и няколко от градовете в близост.

Домакинът от Центъра по върхови постижения доц. д-р Весела Казашка изрази надежда фестивалът да запали искрицата, която да събуди любопитството и усещането на децата и те да пожелаят да бъдат изследователи.

Тя пожела на събралите се деца след години да бъдат част от работещите в Центъра по растителна и системна биология.

В поздравителния си адрес министър Галин Цоков определи събитието като важно за българското образование и наука и отличи значимостта на българските учени.

Представителят на МОН Любов Костова категорично заяви, че това е изданието с най-висок интерес до момента.

"През всичките 11 години аз съм правила събитията и нито в София, нито във Варна сме имали такава огромна ангажираност от учители. Искаме да покажем на децата, че образованието не е скучно", допълни тя.

Костова определи фестивала като  полезен и за МОН. Благодарение на него те са се научили каква програма да изграждат за училищата и как да я разпределят.

С голям интерес децата наблюдаваха експериментите, които се случваха пред очите им. Успяха да се докоснат до модерни роботи и да чуят вдъхновяващи истории. В една от залите на Центъра гост бе певицата Керана, която се снимаше с всеки желаеш.