Църковното настоятелство при църквата "Св. Неделя“ в Неделино с подкрепата на общината стартира благотворителна кампания за изграждане на часовников механизъм и озвучителна уредба с механичен камбанен звън на фасадата на храма. Това съобщи за "Фокус“ кметът на Неделино, Боян Кехайов. Необходимата сума е около 30 000 лв.

Кметът поясни, че причината за това е, че църквата вече няма клисар и сега биенето на камбаната се извършва от общински служител, който няма възможност редовно да отбелязва празниците и събитията, тъй като е ангажиран и с други дейности в администрацията. "Отецът, който обслужва храма идва само в определени дни, тъй като обслужва и църквите в Бенковски и Старцево. Аз приветствах идеята за поставяне на такъв механизъм и я подкрепям. Електронното съоръжение за камбанен звън и отчитане на времето ще бъде предварително настроено за всички празници от църковния календар“, поясни Кехайов.

Той уточни, че подобни системи има и на други места в страната. "Например църквата "Св. Георги“ в Кърджали има такъв камбанен звън. В София също съм чувал електронен камбанен звън, защото той е малко по-различен от ръчния камбанен звън. На доста места в страната има такива озвучителни системи и това ще е от полза за църквата и жителите на Неделино“, посочи още Кехайов.

Църквата “Света Неделя" е разположена в централната градска част на града. Построена е през 1997 г. с помощта на дарители.

Открита е банкова сметка и има кутия в църквата и всеки желаещ може да дари средства за тази благородна кауза.

IBAN: BG 18 IABG 7491 1001 8320 01

BIC: IABGBGSF