При какви условия работят лекарите у нас? Голяма част от клиниките се нуждаят от спешен ремонт. Сред тях е и Детското УНГ отделение към столичната болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". То е единственото подобно за Западна България и приема малки пациенти от цялата страна. Справка на Министерство на здравеопазването за NOVA показва, че от 61 лечебни заведения 53 са кандидатствали за отпускане на средства за ремонт.

Сред тях е и Детската хематология и онкология към ИСУЛ. За други отделения обаче, сред които Детското УНГ към столичната болница - лекарите сами трябва да положат усилия, за да подобрят поне малко условията за малките си пациенти. Именно това е отделението, в което преди две седмици лекарите спасиха 8-месечно бебе, престояло 5 дни с част от играчка в дихателните пътища. Преди да дойдат в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", родителите бяха обиколили няколко болници.

Лекувана за вирусна инфекция, а всъщност с гной в ушите. Така вместо в родната Враца 4-годишната дъщеря на Таня става пациент на Детското отделение в ИСУЛ.

“Спя при детето на едно легло. Това са условията. Това предлагат!", споделя Таня Любенова от Враца, майка на 4-годишно дете.

В стаята е и 6-годишният Димитър, чиято майка все пак има къде да легне. 

"Имаме бебешко легло, но пак е по-добре от нищо. В XXI век би трябвало да има поне тоалетна. Да не говорим за баня в стаята… има една, за която се излиза от отделението, но там температурата е 0 градуса вечерта", разказва Мария Иванова, родител на 6-годишиня Димитър.

Така освен с диагнозата и лечението, малките пациенти свикват и с условията.

"Няма почти никакви битови условия. Стаите не разполагат с баня и тоалетна, което не е лукс, а необходимост. Имаме нужда да бъдат закупени легла, които да са пригодени за по-малките деца. Да има част и къде родителят да легне", заяви Рени Наполеонова, старша медицинска сестра в Отделение по отоларингология в ИСУЛ.

Годишно през отделението минават около хиляда деца от цяла България. Леглата са само 11-сет. Разделени на два етажа. "Опитваме се по-тежките случаи да са ни в по-близките стая, защото ги посещаваме по-често. По-леките са на долните етажи, за да ходим по-рядко", твърди Недялка Гълъбова, медицинска сестра с над 50-годишен трудов стаж.

"Би било много по-добре самото отделение да бъде на едно ниво. Трябва да имаме и съвременна апаратура, която да е във връзка със стандартите!", подчерта д-р Милена Миткова – специалист УНГ в Детското отделение по отоларингология.

А докато чакат да съберат поне 50 хиляди лева за основен ремонт, персоналът сам запретнал ръкави за козметични промени. "В горната част – аз с двете санитарки боядисахме цялото отделение, когато започна пандемията. Но не стигат силите за цялостния ремонт. Нашето виждане е това място да стане малко по-цветно", твърди старша сестра Наполеонова.

По пътя срещат и съмишленици. От Светия синод, които инициират кампания. "Неслучайно кампанията е "Деца рисуват за деца". Защото тези деца, които са здрави и щастливи, могат чрез рисунките си да подпомогнат връстниците си, които са болни!", посочва Пенка Христова – секретар на Културно-просветния отдел в Синода.

Сред дарителите, които са се включили до момента, са и няколко дамски клуба, по инициатива на адв. Биляна Тончева, както и Българската банка за възстановяване и развитие. 

За да бъде събрана цялата сума обаче, са необходими още усилия!

Всеки, който иска да подпомогне кампанията "Деца рисуват за деца“ на Св. Синод към БПЦ , средствата от която отиват за Детското УНГ отделение на ИСУЛ, ще може да се включи като си купи картина от изложените детски картини/икони във фоайето на хотел Hyatt Regency Sofia и дари сумата за нея в "Кутията на доброто", намираща се на рецепцията на хотела.

Дарения могат да се правят и по банков път:

УниКредит Булбанк - клон София Батенберг

Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF 

Получател: Българска Патриаршия Св. Синод 

IBAN: BG74UNCR70001521462653 

Основание за плащане:  КАМПАНИЯ "ДЕЦА РИСУВАТ ЗА ДЕЦА“