От вчера са започнали подготвителните дейности по разрушаване и премахване на сградата на бившия Родилен дом в Русе. Появилата се информация, че четириетажната конструкция ще бъде съборена чрез взривни дейности не отговаря на истината, заяви представителят на фирмата изпълнител, цитиран от РусеМедиа.

Оттам обясниха, че сградата е строена през 40-те и 50-те години на 20 век и навсякъде е на основата на колони и трегери, като няма излети плочи, а само направени от измазани тухли. Тя не отговаря на никакви стандарти и безопасност, затова не може да се ремонтира, а трябва да се събори, казаха изпълнителите. Колкото до вътрешността, всичко отдавна е опразнено или разграбено.

Събарянето ще се извърши отгоре надолу, като се започне от единия край с техника тип “хидравлична щипка“. То ще започне през следващата седмица, като в момента се разчиства теренът и се подготвя оросителна система заради замърсяването с прах, което се получава при подобни дейности.

Обектът е ограден и обозначен навсякъде с табели, а в периметъра не трябва да има автомобили, за да не пречат на работата. Събарянето трябва да приключи в рамките на три месеца.

Бившият Родилен дом бе продаден от собственика си УМБАЛ "Канев“ - Русе след години неуспешни опити. Сградата бе закупена от пазарджишката фирма "Евробилдинг 3000“ за малко над 2 млн. лв. без ДДС. Официално за момента новият собственик се въздържа да обяви какво ще има на освободения парцел.