Над 680 грама недекларирани златни изделия на стойност близо 90 000 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при проверка на автобус, влизащ в страната от Турция.

На 05.10.2024 г. на пункта пристига автобус с румънска регистрация. В превозното средство, управлявано от турски гражданин, пътували стюард и още 9 -ма пътници от Турция за Румъния . В зоната на митническата проверка всички те заявили, че не пренасят стоки, подлежащи на забрани и ограничения при внос. Автобусът е селектиран за щателна митническа проверка.

В хода на контролните действия под шофьорската седалка са открити пакети, облепени с тиксо, съдържащи изделия от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза откритите общо 292 пръстена, медальона, гривни, синджира, обеци с общо тегло 688,21 грама  са от 14- каратово злато на стойност 89 467 лева. Установено е, че бижутерийните изделия са собственост на стюарда - румънски гражданин, който заявил, че ги е закупил от Турция, за да ги пренесе в Румъния. Това стана ясно от сайта на Агенция "Митници". 

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. На нарушителя е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1 от НК като му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 3000 лева.