След две обявени от Община Стара Загора процедури за избор на преброители на безстопанствени кучета, вече са намерени двама желаещи. Това информира днес Пламен Йорданов, началник на отдел "Екология, озеленяване и гори“ в Община Стара Загора, предаде репортер на "Фокус".

Младежите са студенти от горните курсове по специалността "Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора. Те са представили необходимото уверение, че са студенти редовно обучение. Това са Галин Росенов Станилов и Петър Петров Каварджиев. Младежите ще извършат преброяването на територията на цялата община Стара Загора – град и 51 населени места.

Преброяването на бездомните четириноги е в изпълнение на Наредба № 4 от 1 февруари 2021 г. за прилагане на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и за процедури по нейното изпълнение, механизма на финансиране и отчетност. Тези действия също така са свързани и с Програмата за овладяване на популацията за безстопанствени кучета на територията на община Стара Загора.

"След приключване на работа данните от преброяването ще бъдат обработени и систематизирани по надлежния ред", увери Пламен Йорданов.

Необходимата информация е нужна за плануване на бъдещи мерки от страна на Община Стара Загора за овладяване на популацията на кучетата.